Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Επί Ποδός 21 Πόλεις της Χώρας για τα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία – «Πυρετώδεις» Προετοιμασίες

Επί ποδός 21 πόλεις της χώρας για τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία – «Πυρετώδεις» προετοιμασίες | Newsit.gr
Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας έχει «αγκαλιαστεί» με ιδιαίτερη θέρμη από Δημάρχους, Μητροπολίτες.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα σε 21 πόλεις της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Συγκριμένα, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί σε δρόμους και πλατείες στις παρακάτω περιοχές: Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.
Σε δελτίο τύπου η επιτροπή σημειώνει πως δεν θα υπάρχει κανένας εκπρόσωπος κόμματος στις εξέδρες, προσπαθώντας να αποφύγει τον οποιοδήποτε «στιγματισμό» που θα περιόριζε ίσως και τη συμμετοχή του κόσμου.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

«Ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν στις εξέδρες των δεκαπέντε πόλεων της Μακεδονίας στις αυριανές συγκεντρώσεις, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Όσα με σαφήνεια ξεκαθαρίστηκαν στις συνεντεύξεις τύπου για τη διοργάνωση των αυριανών συγκεντρώσεων εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Στο βήμα των εκδηλώσεων θα βρεθούν και θα μιλήσουν οι Δήμαρχοι των πόλεων, οι οικείοι Μητροπολίτες και οι ομιλητές που ορίστηκαν από την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στις εξέδρες των αυριανών κινητοποιήσεων δεν έχουν θέση τα κόμματα. Αύριο μιλάει ο λαός».

Και… διεθνές ενδιαφέρον

Οι αυριανές συγκεντρώσεις για την Μακεδονία έχουν προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον. Με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων να έχει πάρει διαστάσεις, ξένα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως στη χώρα βρίσκεται συνεργείο από την Ιαπωνία, και συγκεκριμένα τη Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση (ΝΗΚ), που αύριο θα καλύψει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, και θα στείλει εικόνα στην άλλη πλευρά της υφηλίου. Παράλληλα, θα κάνει εκτενές αφιέρωμα για τους Μακεδόνες και τη σύνδεση με τα βάθη της ιστορίας καθώς και το ζήτημα της Μακεδονίας.

«Πυρετός» και στον Βόλο

Συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, διοργανώνεται και στον Βόλο. Το παμμαγνησιακό συλλαλητήριο τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος και θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική παραλία του Βόλου στις 7.30 το απόγευμα.
Η πρόεδρος του συλλόγου Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος», Βέτα Μπελιτσιώτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «δεν παραχωρούμε το όνομα ‘Μακεδονία’ και το πρόβλημα δεν είναι, ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό. Η Μακεδονία είναι μία και ανήκει στην Ελλάδα, δεν ανήκει στους Σλάβους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό».
Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, όσο και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων Βόλου, θα κρατήσει αύριο κλειστή την αγορά και καλεί τον κόσμο σε μαζική συγκέντρωση μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο, θα είναι ο καθηγητής στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ ομιλία θα εκφωνήσει και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. 

Φώτο    Ρεπορτάζ     Διονύσιος    Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου