Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ένας Νεκρός και Δύο Σοβαρά Τραυματισμένοι από Κατάρρευση Στεγάστρου στο Παλιό Λιμάνι της Πάτρας

patra3

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά όταν κατέρρευσε στέγαστρο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας.
Ο νεκρός είναι ένας αλλοδαπός άνδρας, αλγερινής υπηκοότητας, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είδε «ανθρώπους να βγαίνουν από το χώρο που στεγάζονταν παλιά τα κρατητήρια του Λιμενικού, κρατώντας βαλίτσες στα χέρια τους».
Στο παλιό λιμάνι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκουν κατάλυμα μετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο στέγαστρο είχε κριθεί επικίνδυνο για κατάρρευση από το 2008 και το 2015 είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο καθώς είχε πάρει κλήση.
Τελικά μόλις σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου υπογράφηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) η σύμβαση για την κατεδάφιση του στεγάστρου, το οποίο την ίδια μέρα κατέρρευσε με τραγικό αποτέλεσμα.
Την οδύνη της για τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου εκφράζει η Δημοτική Αρχή Πάτρας σε ανακοίνωση για την κατάρρευση στεγάστρου στο παλιό λιμάνι της πόλης.
Επισημαίνει τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε το επικίνδυνο κτίριο να κατεδαφιστεί, αίτημα που έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλη του 2016 με υπεύθυνο για την κατεδάφιση τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠΑ). Σημειώνει ακόμα πως με πρόσφατο έγγραφο ζήτησε από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σε σχέση με το τραγικό συμβάν που έγινε σήμερα το απόγευμα στο παλιό λιμάνι, η Δημοτική Αρχή εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου.
Σε ό,τι αφορά το κτίριο που κατέρρευσε θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Είχαμε εκτιμήσει ως Δημοτική Αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι΄ αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον ΟΛΠΑ και το Λιμεναρχείο να προχωρήσουν ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών και ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια. Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016 από το υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον ΟΛΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ ΑΕ) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».
Πράγματι όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΛΠΑ, υπεγράφη σχετική σύμβαση με εργολάβο για την κατεδάφιση και την απόδοση του χώρου στη συνέχεια στο Δήμο για την ανάπλαση της έκτασης.
Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατο έγγραφό της ζήτησε από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε».

Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου