Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

“Δεν Πληρώνω” Φόρους – Μαύρη Τρύπα 340.000.000 Ευρώ

“Δεν πληρώνω” φόρους – Μαύρη τρύπα 340.000.000 ευρώ

- Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα
- Ο ένας στους τρεις δεν πλήρωσε τον φόρο εισοδήματος
- Νέα “τρύπα” αναμένεται τον Σεπτέμβριο λόγω της δόσης του ΕΝΦΙΑ
- Κίνημα “δεν πληρώνω” λόγω αδυναμίας

Δεν ήταν ένας και δύο, αλλά 671.000 οι φορολογούμενοι που δεν ... ασχολήθηκαν με τον φόρο εισοδήματος. Δεν μπήκαν ποτέ στα κρατικά ταμεία 340.000.000 ευρώ.
Ουσιαστικά ο ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα έσοδα απειλούνται.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο “κίνημα”, χωρίς οργάνωση και χωρίς πολιτική “σημαία”. Είναι οι πολίτες που έχουν ξεπεράσει τα όρια κάθε φοροδοτικής δυνατότητας και πλέον απλά δεν πληρώνουν διότι δεν έχουν χρήματα.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι είναι χιλιάδες και εκείνοι που εξάντλησαν ακόμη και αποθεματικά καταθέσεων και πλέον σταμάτησαν την έγκαιρη πληρωμή των φόρων.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι το πρόβλημα για τα κρατικά ταμεία θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικότερα στο επίπεδο του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποτελεί ένα “σίγουρο” χαρτί για τα έσοδα.
Η συνεχής αύξηση των φόρων, ειδικά φέτος, και ειδικότερα η υπέρμετρη αύξηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μέσα εισοδήματα από 30.000 ευρώ μικτά και άνω ανέτρεψε τον προϋπολογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας και έτσι φαίνεται πως επέλεξαν να απέχουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή των οφειλών.
Όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές (ειδικά το ΔΝΤ) περιμένουν στη... γωνία. Η ανατροπή σε επίπεδο εσόδων θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει... στην καλοκαιρινή ραστώνη, ελπίζει δηλαδή ότι οι φορολογούμενοι απλά αμέλησαν ή προτίμησαν να καθυστερήσουν την πληρωμή για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους.
Πέρυσι, τον ίδιο καιρό εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ήταν σχεδόν 660.000 και έτσι το υπουργείο υπολογίζει ότι όπως και την περασμένη χρονιά οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν έστω και καθυστερημένα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση η “μαύρη τρύπα” στα κρατικά ταμεία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.


Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου