Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

"Βυθίζεται" το West Capella Υπό το… Βλέμμα των Γάλλων – Μπαινοβγαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

`Βυθίζεται` το West Capella υπό το… βλέμμα των Γάλλων – Μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

Υπό την… προστασία των γαλλικών φρεγατών και με το Παρίσι να στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία, ξεκίνησε την Κυριακή (16.07.2107) η διαδικασία της γεώτρησης στο "Οικόπεδο 11" της Κυπριακής ΑΟΖ. Όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros να μπαινοβγαίνει στα Οικόπεδα 6 και 7, με μοναδικό σκοπό να… σπάσουν τα νεύρα των Κυπρίων!

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ενώ το Σάββατο (15.07.2017) μετά από παρουσία 45 λεπτών μέσα στο Οικόπεδο 6, άλλαξε ρότα και άρχισε να κινείται προς την Τουρκία, την Κυριακή ξανά… άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς το Οικόπεδο 7!
Και ενώ το σεισμογραφικό της Τουρκίας κάνει… αλλοπρόσαλλες κινήσεις, η Κύπρος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα τερτίπια της Άγκυρας. Και αυτό γιατί οι έρευνες γίνονται υπό την "ομπρέλα" της Γαλλίας.
Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυπριακές πηγές, τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο Οικόπεδο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο Δευτέρα, αν όχι και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.
O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επίσκεψη με νόημα
Όλα αυτά ενώ τη Δευτέρα (17.07.2017) θα βρεθεί στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.
Η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φώτο   Ρεπορτάζ     Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου