Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Eφυγε η Ζωή Φυτούση...


















Σπουδαία Ηθοποιός, σπουδαία ερμηνεύτρια, σημάδεψε με  τη φωνή της μια ολόκληρη εποχή, με την μοναδική σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι "Φέρτε μου ένα μαντολίνο".
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια  πριν από  10 μέρες υπέστη  βαρύ εγκεφαλικό. Σήμερα το απόγευμα έκλεισε για πάντα τα μάτια.
Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε τις 4 Σεπτεμβρίου 1933 στην Αθήνα (η καταγωγή της από τη Χίο) όπου, μεγάλωσε, σπούδασε και διαμένει μόνιμα. Έχει παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση, κοντά σε όλους τους άξιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Και συνεχίζει να παίζει.
Έχει τραγουδήσει όλους τους μεγάλους έλληνες συνθέτες. Η μεγάλη της επιτυχία, ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι που ερμήνευσε, «φέρτε μου ένα μαντολίνο». Έχει γυρίσει γύρω στις 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ενώ έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Η Ζωή Φυτούση γράφει από 11 ετών. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ΄ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί».
Φιλμογραφία

Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση (2007) [Μαρία]
Ηθικόν ακμαιότατον (2005) [Αντωνίου]
Πατρίς ληστεία οικογένεια (1987)
Πανικός στα σχολεία (1982)
Μπουζάνκα αλά ελληνικά (1975)
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
Δύσκολοι δρόμοι (1965) [Σόνια]
Ο εαυτούλης μου (1964) [Ουρανία]
Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
Εξωτικές βιταμίνες (1964)
Ο εαυτούλης μου (1964)
Το μεροκάματο του πόνου (1963)
Η ψεύτρα (1963) [Καίτη]
Μας κρύβουν τον ήλιο (1963)
Λαφίνα (1962)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
Το ταξίδι (1962) [Ελένη]
Εξομολόγηση μιας μητέρας (1962)
Δουλέψτε για να φάτε / Χαραμοφάηδες (1961)
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) [Δέσποινα]
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Λογοθέτη]
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Η Λιλή και ο μουρντάρης (1959)
Σαρακατσάνισσα (1959)
Κερένια κούκλα (1958)
Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
Ο γυναικάς (1957)
Τρία κοθώνια του Συντάγματος (1956)
Το οργανάκι του Αττίκ (1955)
Γκολ στον έρωτα (1954)
Όνειρα κοριτσιών (1953)
Ζαϊρα (1952)

Φώτο   Ρεπορτάζ   Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου