Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Ο Πρόσφυγας Ζυλιέν αγάπησε την Κόνιτσα και Θέλει να Γυρίσει για Πάντα Εκεί

Ο πρόσφυγας Ζυλιέν αγάπησε την Κόνιτσα και θέλει να γυρίσει για πάντα εκεί
 
«Δεν χρειάζεται να κερδίζω πολλά χρήματα», λέει, «αρκεί να νιώθω ευτυχισμένος στην καινούρια μου πατρίδα» - Προς το παρόν σπουδάζει στο ΤΕΙ Πειραιά, αφού πρώτευσε στις Πανελλαδικές.


Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου προβάλλει την προσωπική ιστορία ενός πρόσφυγα από το Κονγκό που βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πολλές περιπέτειες, αγωνίστηκε να μάθει γράμματα, αρίστευσε στα μαθήματα και τελικά μπήκε πρώτος, με την καλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά.
Πρόκειται για τον νεαρό Ζυλιέν, που μετά από περιπλανήσεις βρήκε τον δρόμο για την Ελλάδα μέσω Τουρκίας, φιλοξενήθηκε στην ακριτική Κόνιτσα κι εκεί "έπεσε με τα μούτρα' στα βιβλία κυνηγώντας το όνειρό του. Αλλά και περιμένοντας να εγκριθεί η αίτησή του για πολιτικό άσυλο. "Ο πατέρας μου έλεγε ότι η μόρφωση είναι τα πάντα. Κι εγώ πάντοτε προσπαθούσα να ενστερνιστώ τα λόγια αυτά" λέει ο 22χρονος νεαρός.

Αλλά για να γίνει το καλό, δεν αρκεί η προσωπική επιμονή και ο ενθουσιασμός. Χρειάζονται και άξιοι συμπαραστάτες. Ο Ζυλιέν ευτυχώς τους είχε και σήμερα τους ευχαριστεί μέσω της Tageszeitung: "?Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάνω απ΄όλα τη δασκάλα μου, την κυρία Γιάννα Νίκου, που με βοήθησε και μάλιστα ήταν διατεθειμένη να κάνει ακόμη και ιδιαίτερα μαθήματα, πολλές ώρες, χωρίς πληρωμή...".


Αλλά μάλλον δεν θα γίνονταν όλα αυτά, αν ο φιλότιμος Αντρέας Παπασπύρου, δήμαρχος της Κόνιτσας, δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να υποδεχθεί περίπου 100 πρόσφυγες στην πόλη του. "Ήταν ένας από τους λίγους δημάρχους στην Ελλάδα, που δήλωσαν ευθαρσώς και εξ αρχής ότι καλωσορίζουν πρόσφυγες από την Αφρική, τη Συρία ή το Αφγανιστάν στην πόλη τους", υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα. "Όταν ο Ζυλιέν τελειώσει τις σπουδές του, θα θέλαμε να γυρίσει στην Κόνιτσα, για να μείνει και να εργαστεί εκεί" λέει ο δήμαρχος. Και ο Ζυλιέν το θέλει.

Αν και, προς το παρόν, λέει στην Tageszeitung, "σκέπτεται ένα μεταπτυχιακό, ίσως στο εξωτερικό. Αλλά κι αν ακόμη (ξανα)ξενιτευτεί, θέλει οπωσδήποτε να γυρίσει στην Ελλάδα και να εργαστεί εδώ. Κι όλα αυτά παρότι δεν τελειώνει αυτή η περίφημη κρίση. ?Μα δεν χρειάζεται να κερδίζω πολλά χρήματα? λέει ο Ζυλιέν. ?Αρκεί να νιώθω ευτυχισμένος στην καινούρια μου πατρίδα?". 


Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου