Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Κυπριακό - Έιντε: Αφήνει Δύο Εκθέσεις για «Προίκα»

- Πέμπτη βράδυ στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» επί της «νεκρής ζώνης» η αποχαιρετιστήρια δεξίωση Έιντε
- Ο αμφιλεγόμενος Νορβηγός διπλωμάτης βρέθηκε επί μακρώ στο στόχαστρο των ηγετών και των 2 κοινοτήτων
- Ερωτηθείς για το αν σε κάποια από τις 2 εκθέσεις θα αποδίδονται ευθύνες είπε: «Μακριά από εμένα αυτό»
- Η μια έκθεση η οποία θα δημοσιοποιηθεί αναφέρεται στις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, η άλλη θα είναι απόρρητη
- Με τη στάση του ο κ. Έιντε αφήνει να διαιωνίζεται η υποψία ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε την πρόταση παραμονής ουσιαστικά μόνο της ΤΟΥΡΔΥΚ (650)

 Ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Ειντε, του οποίου την στάση για διαφορετικούς λόγους έχουν επικρίνει τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει δύο εκθέσεις, τις οποίες θα υποβάλει στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.
Ο 'Ειντε, έρχεται αυτή την βδομάδα για τελευταία φορά στην Κύπρο, διότι αποχωρεί από την θέση του για να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.

Ο Νορβηγός Ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει εκ νέου χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και άλλους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό αξιωματούχους. Την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» επί της «νεκρής ζώνης» θα δώσει αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Την προπερασμένη βδομάδα κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Ειντε ενημέρωσε σε συνάντηση, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν ενημερώθηκε ο τύπος, τους ξένους πρέσβεις στην Λευκωσία, στους οποίους είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο Κραν Μοντανά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, «λόγω έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. 'Ειντε θα υποβάλει δυο εκθέσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Η πρώτη θα αφορά τις καλές υπηρεσίες και θα δημοσιοποιηθεί. Η δεύτερη θα είναι εσωτερική και θα αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό, καθώς και σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία. Ο κ. 'Αιντε ανέφερε στην ενημέρωση πως στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες θα αποφύγει να αποδώσει ευθύνες. «Μακριά από εμένα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματών αναφέρθηκε ειδικότερα στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο δεν κατατέθηκε γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά στις 4 Ιουλίου μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα, το ανέγνωσε και οι συμμετέχοντες στην Πενταμερή το κατέγραψαν. Για τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη ο κ. 'Αιντα είπε στους ξένους πρεσβευτές πως αυτές «ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τουρκοκυπριακή πλευρά». Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αφήνοντας να διαιωνίζεται ο ισχυρισμός ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά «απέρριψε τουρκική πρόταση για παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών».


Φώτο    Ρεπορτάζ     Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου