Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Νέο Ναυάγιο! Ήθελαν Άλλα 15 Χρόνια "Αττίλα" οι Τούρκοι

Κυπριακό: Νέο ναυάγιο! Ήθελαν άλλα 15 χρόνια `Αττίλα` οι Τούρκοι

- Ακόμη μια άκαρπη διάσκεψη για το Κυπριακό εξαιτίας της τουρκικής στάσης
- Επί πέντε ώρες προσπαθούσαν να "κάμψουν" την άκαμπτη στάση της Τουρκίας
- Η τουρκική εμμονή για εγγυήσεις και στρατεύματα οδήγησε στο οριστικό ναυάγιο τα ξημερώματα
- Οι Τούρκοι ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια για τις εγγυήσεις
- Κοτζιάς: Το όνειρο παραμένει ζωντανό – Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας
- Θράσος Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Κύπρος δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω!

Μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου. Και μάλλον έτσι είναι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πρώτη στιγμή είχε πάει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πρόθυμος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Και το έκανε.
Ήταν 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07.07.2017) όταν τελείωσε το μαραθώνιο δείπνο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Επί πέντε ώρες, λύση δεν είχε βρεθεί. Και δεν βρέθηκε γιατί η τουρκική πλευρά δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις αρχικές της θέσεις για τις εγγυήσεις και το στρατό.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η πλευρά της Τουρκίας ζητούσε να επανεξεταστούν και όχι να καταργηθούν οι εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα, ενώ στο στρατό ζητούσε μείωση στα συμφωνημένα επίπεδα. Αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό δέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.
Κάπως έτσι, η διαδικασία οδηγήθηκε σε οριστικό ναυάγιο. Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωση αυτό που φοβούνταν όλοι: πως άλλη μια προσπάθεια πήγε στο βρόντο. Αλλά προσπάθησε να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή: «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» είπε και η απογοήτευση δεν μπορούσε να κρυφτεί.
Επιχείρησε πάντως την πολιτική του… Πόντιου Πιλάτου και κράτησε ίσες αποστάσεις, μη ρίχνοντας το φταίξιμο στην Τουρκία. Μίλησε για διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες αλλά δεν κατονόμασε την Τουρκία και τις εμμονές της ως αιτία του νέου ναυαγίου. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα», είπε.
Κοτζιάς: Δεν θα γίνουν δεκτά τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας
Προσπάθεια να μην περάσει η άποψη πως χάθηκε και η τελευταία ελπίδα για λύση στο Κυπριακό έκανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Φρόντισε όμως να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία, πως τα όσα… ονειρεύεται, δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά από την ελληνο-κυπριακή πλευρά.
«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την άλλη, είπε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Κατηγόρησε την η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. "Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση", είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Φρόντισε δε να ρίξει και τα φαρμακερά βέλη του, λέγοντας ότι αν και δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.
«Δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.
Σήμερα Παρασκευή (07.07.2017) αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί, αφού πρώτα ενημερώσει τα τουρκοκυπριακά κόμματα, αντιπροσωπείες των οποίων βρίσκονται στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από philenews.com

Φώτο    Ρεπορτάζ      Ρεπόρτερ    Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου