Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup Live: Οι Φυτιλιές Σόιμπλε για την Συμφωνία και τα "Καρφιά" Τσίπρα

Eurogroup Live: Οι φυτιλιές Σόιμπλε για την συμφωνία και τα `καρφιά` Τσίπρα

- Σόιμπλε: Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα! - Στα 8,5 δις η δόση μπορεί και παραπάνω σύμφωνα με πληροφορίες
- Συμφωνία δείχνει το προσχέδιο του Euroworking Group! - Ντάισελμπλουμ: Το 2018 η απόφαση για το χρέος
- Μέρκελ: Εύχομαι να υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup
- Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμφωνία και θα την αποδεχθούν όλοι
- Κάζιμιρ: Ο Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά
- «Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
- «Λευκό καπνό», βλέπει και το Μέγαρο Μαξίμου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να μην εξυπηρετεί μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πρωτίστως την Ελλάδα. Οι δηλώσεις των περισσοτέρων κατά την άφιξη τους για το Eurogroup ήταν αισιόδοξες όπως και η κατάληξη του Euroworking Group που ολοκληρώθηκε νωρίτερα με ένα προσχέδιο συμφωνίας.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας.
Όλες οι εξελίξεις
  Το χρέος στο επίκεντρο της συζήτησης
Στο ζήτημα του χρέους και στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η οποία σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτήν την ώρα. Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου. Κατ' αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

  Ιταλός ΥΠΟΙΚ: "Κεντρικό θέμα μας η Ελλάδα"
Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Αισιοδοξία Τσίπρα: "Στο τέλος κερδίζουν οι κακοί"
«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
  Όλες οι επίμαχες δηλώσεις Σόιμπλε
 
 «Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», είπε και πρόσθεσε ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος".
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».
Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «... Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο.... Ελπίζω ότι θα καταλήξομε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ». Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου απάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του».

  Όλη η δήλωση Λαγκάρντ
   
Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του. 

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

  Ας ευθυμήσουμε και λίγο
  Και η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup
  Που βρισκόμαστε μέχρι στιγμής:

- Μένει η τυπική απόφαση του Εurogroup, το οποίο θα καθορίσει και την επόμενη δόση, η οποία θα κυμανθεί στη ζώνη των 8,5 δισ. ευρώ, μπορεί και παραπάνω!
- Για το χρέος, αυτό που περιμένουμε είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι ΥΠΟΙΚ στις αγορές. Αυτό που θα έχει σημασία είναι να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση που θα έχει τη μορφή δέσμευσης προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.
- Δεν περιμένουμε να καθοριστούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά το καλοκαίρι του 2018 μας προιδέασε γι' αυτό και ο Ντάισελμπλουμ
  Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Αν θέλουμε θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται να μετακινηθούν όλοι λίγο από τις θέσεις τους
   
«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.
O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
  Μια δήλωση που θα συζητηθεί
  Ντομπρόβσκις: Είμαι ευλόγως αισιόδοξος για μια συμφωνία
Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Αυστριακός υπουργός Οικονομικών: Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση
Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».
  Τι αναφέρει ο ESM στην έκθεσή του για την Ελλάδα

Το ύψος του ποσού, που απομένει διαθέσιμο για την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018, ανέρχεται στα 54,3 δισ. ευρώ, καθώς έχει αντλήσει ήδη 31,7 δισ. ευρώ, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί, δεδομένου ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαίτησε μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ και/ή η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πολιτικών που θα καθιστούν δυνατή την επιστροφή της σε χρηματοδότηση από τις αγορές πριν από το 2018, το τελικό ποσό μπορεί να είναι μικρότερο».
Παρά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του προγράμματος, «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με ένα υψηλό φορολογικό βάρος και έναν εγχώριο τραπεζικό τομέα επιβαρυμένο με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνολική κατάσταση εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει η έκθεση.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2016 στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, «αλλά ο συγκερασμός της αναγκαίας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Εξ ίσου, ο τραπεζικός τομέας πρέπει να μειώσει σημαντικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός δανεισμός και θα στηρίξει τις επενδύσεις, καθώς και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη διάρθρωση διακυβέρνησης των τραπεζών». 
«Παρά τις ορατές ενδείξεις ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος και κάθε νέα πολιτική αβεβαιότητα ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των επιτευγμάτων του προγράμματος και άσκησης σημαντικής πίεσης στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση - σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της στο πρόγραμμα - καλείται να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες ανεπάρκειες σχολαστικά και να θέσει τις αναγκαίες βάσεις για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», σημειώνει η έκθεση του ESM.

  8,5 δις στην βαλίτσα Τσακαλώτου
Τις πληροφορίες του newsit.gr ότι η δόση θα είναι λίγο πιο κάτω από τα 10 δισ ευρώ μεταδίδει και το Bloomberg. Δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Bloomberg ότι το ύψος της επόμενης δόσης θα διαμορφωθεί στα 8,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.
  Ρέγκλινγκ: Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει γίνει ποτέ
  Μοσκοβισί: Θα έχουμε συμφωνία και θα είναι αποδεκτή από όλους

Την πεποίθησή του ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εξέφρασε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φτάνοντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω και ελπίζω ότι όχι μόνο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά και απολύτως αναγκαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί λήφθηκαν μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις, το αφορολόγητο και την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, τώρα οι εταίροι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Η Κομισιόν, συνέχισε, είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε η οικονομία να ανακάμψει.
Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη συμφωνία, απάντησε ότι έχει γίνει δουλειά και πως ο ίδιος προσωπικά έχει μιλήσει με όλους του εμπλεκόμενους από την πλευρά των δανειστών αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία κοινά αποδεκτή από όλους και το ΔΝΤ που το θέλουμε στο πρόγραμμα και το Εurogroup είναι εδώ για να πάει τις αποφάσεις, είπε.

Θέλουμε μια συμφωνία που θα στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης και προς τις αγορές, τόνισε, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με το χρέος απάντησε ότι από τη σημερινή συζήτηση μπορεί να προκύψουν κάποιες θετικές παράμετροι.

  Σόιμπλε: Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συμφωνία
Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Φτάνοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».
   
Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018, δήλωσε ο επίσης ο Σόιμπλε. Η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016, πρόσθεσε. 
Σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός, δεδομένης της προσπάθειας που έχει καταβάλει και η Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, φτάνοντας για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο κόμματι, στο τελευταίο έτος του προγράμματος προετοιμάζοντας την Ελλαδα για την επόμενη φάση.
  Το προσχέδιο της συμφωνίας - Όσα συμφωνήθηκαν στο Euroworking group
Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία είναι η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς υπάρχει ήδη προσχέδιο που συμφωνήθηκε στο Euroworking group.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει προβλέπει τη δόση λίγο κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και μια βελτιωμένη φρασεολογία όσον αφορά στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Επιπλέον, υπάρχει συμφωνία για τα πλεονάσματα στο 2% μετά το 2022.
Για τα μεσοπρόθεσμα, θα δώσουν περαιτέρω αποσαφήνιση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει μια σχετικά ασαφής αναφορά στη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά στην αρχή του κειμένου προβλέπονται αναφορές – σε πομπώδες ύφος- για την Ελλάδα, σχετικά με την επίτευξη των στόχων.  Φώτο   Ρεπορτάζ     Ρεπόρτερ    Επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου