Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Παρουσιάστηκε με Επιτυχία το Βιβλίο «Η Λευκάδα Αύριο» του Νίκου Κονδυλάτου - Βίντεο - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

18 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos

Το πρωτόλειο πόνημα του Νίκου Κονδυλάτου, εκ των συνιδρυτών του «Φηγός» Αλεξάνδρου και ιθύνων νους των καλοκαιρινών «Συναντήσεων» του συλλόγου, με τίτλο «Η Λευκάδα αύριο – Από την τουριστική μονοτροπία στη διαλεκτική της βιωσιμότητας», παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου στον καλοκαιρινό κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, που γέμισε με φίλους και συνοδοιπόρους του συγγραφέα, αλλά και άλλους απλούς πολίτες του νησιού της Λευκάδας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και οι εκδόσεις «Fagottobooks».
22 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Προλογίζοντας την εκδήλωση η κα Μαρία Ρούσσου, προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, χαρακτήρισε το βιβλίο ως «τεκμηριωμένο με ευρύτατη και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία που χωρίς περίσσεια επιστημοσύνη προσφέρει επιστημονική προσέγγιση κατανοητά και ανθρώπινα». Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στη συνέχεια ότι ο συγγραφέας «θέτει με το βιβλίο του χωρίς κομπορρημοσύνες το δάκτυλο στους τύπους των ίλων, στα κακώς κείμενα του τόπου μας. Καταγράφει όσα μας ταλαιπωρούν, αλλά δεν αρκείται σε αυτό και δεν εφησυχάζει. Προτείνει τρόπους με τα οποία θα μπορούσαν να διορθωθούν… Μας βάζει όλους προ των ευθυνών μας, πολίτες και πολιτικούς, για το αυτονόητο. Η ανθρώπινη συνύπαρξη, η αλληλεγγύη, η ευημερία μας, ο πολιτισμός εν τέλει και η ποιότητα της ζωής μας, είναι υπόθεση όλων μας…».
24 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο ο Κώστας Κατηφόρης, δικηγόρος, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του από το χθες, διαβάζοντας ένα νοσταλγικό και τρυφερό συνάμα διήγημα του φιλόλογου-συγγραφέα Κώστα Φωτεινού για την παλιά πόλη της Λευκάδας, την Λευκάδα της μνήμης μας, όπως την χαρακτήρισε, για να φτάσει στην ευημερούσα Λευκάδα του σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την ως «φιλόδοξη, πολύχρωμη και πολύφερνη με φαρδιές λεωφόρους και ασφαλτοστρωμένους δρόμους απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Με πολυτελή ξενοδοχεία κι ολόφωτα μαγαζιά που σφύζουν από κόσμο και κάθε λογής πραμάτεια. Με κραταιά κτίσματα και καλοζωισμένους ανθρώπους που παρέχουν και απολαμβάνουν ένα τεράστιο φάσμα υπηρεσιών. Με ζωηρά γλέντια και πλήθος εκδηλώσεις που συμβαίνουν νυχθημερόν, με γραμμές επικοινωνίας που διασταυρώνονται σε όλο τον κόσμο κλπ. κλπ.». Πρόσθεσε ότι παρά την κρίση, η Ελλάδα κατείχε το 2016 την 44η θέση σε ποικίλους δείκτες ευημερίας μεταξύ 149 χωρών παγκοσμίως ενώ το 2007 κατείχε την υψηλότερη 27η θέση στον κόσμο.
13 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Για το συγγραφέα και το βιβλίο επισήμανε: «Εγκωμιάζει τις ομορφιές της Λευκάδας, επισημαίνει σφάλματα και ασχήμιες, προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για την ανάταξή τους με ευαισθησία, επαγγελματική πείρα και ανοικτούς διανοητικούς ορίζοντες», τονίζοντας ότι το βιβλίο του δεν είναι ένα ουτοπικό ονειροπόλημα, μια νοσταλγικη απόδραση από την καθημερινότητα, αλλά μια εμπεριστατωμένη επιστημονική πραγματεία, αυστηρά δομημένη, με οξύ λογικό κριτήριο, ενοφθαλμισμένη με τα πορίσματα πλειάδας επιστημονικών κλάδων και με ισχυρισμούς πλήρως στοιχειοθετημένους.
25 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεοδόσης Ψυχογιός, Πολεοδόμος Μηχανικός, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΝ, και φίλος του συγγραφέα, ο οποίος είπε: «Μελετώντας το βιβλίο για την παρουσίαση αναγνώρισα, μάλλον επιβεβαίωσα, έναν ερευνητή. Έναν ακούραστο αναγνώστη ο οποίος έχει σταχυολογήσει αποσπάσματα αναγνωρισμένων συγγραφέων στην προσπάθειά του να στηρίξει τις αντισυστημικές του απόψεις. Είναι τόσο διαφορετική από την επικρατούσα άποψη η προσέγγισή του για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, στηρίζοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας, που στέκεται κριτικά απέναντι στην επικρατούσα άποψη πως η εύκολη πρόσβαση αποτελεί πλεονέκτημα για το νησί».
Πρόσθεσε ακόμη μεταξύ άλλων για τον συγγραφέα: «Ολοκληρώνει την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια με έναν οργασμό προτάσεων-ρυθμίσεων για ένα σχεδιασμό με όρους βιωσιμότητας για τη Λευκάδα. Αγωνιά για την αντοχή, τη χωρητικότητα, τη φέρουσα ικανότητα του νησιού… Στις προτάσεις του είναι σαρωτικός με ένα αφηβικό αυθορμητισμό. Δεν αφήνει ακάλυπτο κανένα επίπεδο σχεδιασμού…», και ευχήθηκε τέλος για το βιβλίο να δημιουργήσει τα αποτελέσματα που προσδοκά, προβληματισμό και αφύπνιση.
26 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Τελευταία ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος Μαρία Τασσοπούλου, η οποία απέφυγε να σχολιάσει από φιλολογικής πλευράς, όπως είπε, το βιβλίο, γιατί δεν προορίζεται ούτε για πολεοδόμους, ούτε για φιλόλογους, αλλά για τους κατοίκους της Λευκάδας που προβληματίζονται λίγο και δεν τους πολυαρέσει η κατάσταση που βλέπουνε γύρω τους. Παρατήρησε ακόμη ότι ο συγγραφέας είναι πολύ αισιόδοξος, γιατί αν δεν ήταν δεν θα το έγραφε. Τις προτάσεις που κάνει μπορεί να τις καταλάβει οποιοσδήποτε, χωρίς να έχει ιδιαίτερη πανεπιστημιακή μόρφωση, αρκεί να έχει πάει μια βόλτα το καλοκαίρι στον Αϊ-Γιάννη και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να δει το ηλιοβασίλεμα, γιατί μπροστά του είναι παρκαρισμένα πέρα ως πέρα τα αυτοκίνητα.
30 H Lefkada avrio Nikos Kondylatos
Στη συνέχεια μίλησε ο συγγραφέας, οποίος αφού ευχαρίστησε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τον εκδότη του Νίκο Θερμό, από τις εκδόσεις Fagotto, για την πρωτοβουλία της παρουσίασης του βιβλίου, καθώς και τους ομιλητές, τόνισε ότι ο κυριότερος σκοπός που θέλει να εξυπηρετήσει το βιβλίο εκφράζεται από τον τίτλο του, «να ανοίξουμε έστω και τώρα ένα διάλογο για τη βιωσιμότητα του τόπου ο οποίος θα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία με τρόπο οργανωμένο και σοβαρό, ώστε να έχει συμμετοχή και κυρίως αποτελέσματα». Διάβασε κατόπιν επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο σε μια προσπάθεια να δώσει τα απαραίτητα ερεθίσματα για να αρχίσει, όπως είπε, ακόμη και σήμερα από εδώ ο διάλογος αυτός .
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους εκ των οποίων κάνα δυο μας δώσανε προσωπικά την εντύπωση ότι είδαν, μάλλον, φως και μπήκαν, ενώ στο διάλογο παρενέβη και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο οποίος κατά την προσφιλή και από άλλες δημόσιες εμφανίσεις του τακτική αναλώθηκε για μια ακόμη φορά στο τι έκαναν οι προκάτοχοί του τα τελευταία σαράντα χρόνια, κι όχι στο αν και τι προτίθεται ο ίδιος ως εκπρόσωπος εδώ και τρία κοντά χρόνια της τοπικής διοίκησης να κάνει, και ότι πολλά από τα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο απαιτούν κεντρικές πολιτικές, οπότε «νίπτει τα χείρας του» -δεν το είπε ακριβώς έτσι- και … «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…».
  
Απόσπασμα από τον πρόλογο της Προϊσταμένης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κας Μαρίας Ρούσσου.Ο συγγραφέας Νίκος Κονδυλάτος διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του.
Φώτο   Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου