Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ποια Θέματα Έβαλε ο Γιλντιρίμ στο Μαξίμου και Τι Απάντησε ο Τσίπρας


Ιδιαίτερα επιθετικός ως προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και μάλιστα ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έβαλε ουσιαστικά τρία θέματα στη συζήτηση με επιτακτικό τρόπο: την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που κατηγορούνται για το πραξικόπημα στην Τουρκία, τη συνεκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι Τούρκοι πιλότοι απαντούν στις ελληνικές προκλήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτεταμένα – όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές – το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, ζητώντας τον τερματισμό τους, ενώ έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Επίσης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για πρώτη φορά μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε θετική ατζέντα, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν παρεμβαίνει σε αυτές.
Συμπλήρωσε πάντως πως η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατικής ομαλότητας στην Τουρκία και ότι οι πραξικοπηματίες είναι ανεπιθύμητοι, ωστόσο άκουσε τον Τούρκο ομόλογό του να λέει πως «ελπίζουμε οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα εναντίον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει απόψε τον κύκλο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτος περνάει το κατώφλι του Μαξίμου ο Σταύρος Θεοδωράκης και θα ακολουθήσει ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό αύριο. Επισήμως, το θέμα συζήτησης είναι οι αποφάσεις του Eurogroup, μολαταύτα θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί από τον κ. Τσίπρα και στο Κυπριακό, ύστερα από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Φώτο    Ρεπορτάζ     Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου