Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Πάνω από 25 Δις Ευρώ Στοιχίζει η Έλλειψη Παιδείας στην Ελλάδα

Πάνω από 25 δις ευρώ στοιχίζει η έλλειψη παιδείας στην Ελλάδα
AdTech Ad
AdTech Ad

Μία ακόμα πρωτοποριακή ημερίδα με δουλεμένα στοιχεία, αποκαλύψεις που σοκάρουν και σοβαρές προτάσεις για την παραγωγή πολιτικής πραγματοποίησε το κίνημα «ΡΕΥΜΑ» , στην Αθήνα
Μετά την εκδήλωση για την ελληνική επιχειρηματικότητα με την συμμετοχή όλων των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας που επιμένουν να κρατούν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, η εκδήλωση για την παιδεία και τα χρήματα που χάνονται από άστοχες πολιτικές ήταν χρήσιμη. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν ότι όλα αυτά που συνδέονται με ένα στρεβλό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα κοστίζουν στην χώρα πάνω από 25 δις ευρώ και την καθηλώνουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμες και τα γνωστικά αντικείμενα.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος  ζήτησε να γίνει μια εσωτερική διαπραγμάτευση του πολιτικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται αυτή η απώλεια, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την επάρκεια του πολιτικού προσωπικού.
Ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος  αναρωτήθηκε αν τελικά η κυβερνητική πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαντλείται στο να παράγει... «καλούς ανθρώπους», αδιαφορώντας για τη σύνδεση με την αγορά, για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, κατάσταση που δεν αντιμετωπίζει τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.  Επίσης πρότεινε την αυστηρή τήρηση κριτηρίων για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων κι υπογράμμισε την ανάγκη να εξακολουθήσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο να είναι παράγων κοινωνικής κινητικότητας.

Στη δική του εισήγηση ο καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Πολίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αντί ως πολιτεία και κοινωνία να ξοδέψουμε ενέργεια, μόχθο και πλούτο, ώστε να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τον αδαή στο ύψος της επιστήμης, σπαταλήσαμε ενέργεια, μόχθο και πλούτο για να κατεβάσουμε την επιστήμη στο ύψος του αδαούς. Αυτό που ζούμε σήμερα, δεν είναι παρά οι συνέπειες αυτού του εγκλήματος «Όλες οι Μεταρρυθμίσεις -Δεξιές, Αριστερές, Κεντρώες- αποτυγχάνουν, επειδή ακριβώς ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο.
Ωστόσο, οι πραγματικές αλλαγές στην Παιδεία, πρέπει να ξεκινούν από το Δημοτικό και ακόμη καλύτερα από το Νηπιαγωγείο. Ζητούμενο της παιδείας είναι η καλλιέργεια νέων ανθρώπων με κριτική αντίληψη και ήθος, δηλαδή τα κρίσιμα στοιχεία που απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Οσο για τον πρόεδρο του ΡΕΥΜΑτος Θανάση Σκορδά, εκείνος τόνισε οτι στο κίνημα  «έχουμε συναντηθεί πολίτες που αγωνιούμε για την πορεία της χώρας και από την απλή διαπίστωση «κάτι να γίνει» προσπαθούμε «κάτι να κάνουμε», προσπαθούμε ν’ ανάψουμε την φωτιά της δημιουργίας ώστε δημιουργικοί συμπολίτες μας που ξέρουν να επιτυγχάνουν, να συμμετάσχουν ενεργά στην διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης».


 

Φώτο   Ρεπορτάζ     Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου