Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Τελετή Παραλαβής Λειψάνων Ελλήνων Στρατιωτικών που Έπεσαν στην Κύπρο - Ονομαστικός Κατάλογος των Νεκρών

αγνοουμενοι κυπρος 2

Τελετή παραλαβής των ταυτοποιηθέντων λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή στο νησί πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 26 Μάη 2017, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Νωρίτερα, αντίστοιχη τελετή είχε πραγματοποιηθεί και στη Λευκωσία, παρουσία του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευ. Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Αλκ. Στεφανή.
αγνοουμενοι κυπρος

Ονομαστικός κατάλογος των νεκρών
26-80401kyvernitis800-454 

Ο κυβερνήτης του μοιραίου Noratlas- 4, Παναγόπουλος Βασίλειος. (Η φωτογραφία δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον αδελφό του)
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ. Άλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Άλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas-4. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ΄74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς. 
Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
Μεταξύ των λειψάνων που έχουν ταυτοποιηθεί είναι και ο Βασίλειος Τριάντης από την Άνω Σκαφιδωτή Πρέβεζας η κηδεία του οποίου θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 09:30 στο Καναλάκι Πρέβεζας.
Ο ονομαστικός κατάλογος των νεκρών είναι ο ακόλουθος:
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος Αντιπτέραρχος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ Βασίλειος Συνταγματάρχης (ΠΖ)
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ Αθανάσιος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΣΙΝΝΗΣ Αργύριος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΧΑΜΟΥΡΙΩΤΑΚΗΣ Γεώργιος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ Κωνσταντίνος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΖΕΡΒΟΜΑΝΩΛΗΣ Γεώργιος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΤΡΙΑΝΤΗΣ Βασίλειος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Μανούσος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΚΡΗΤΙΚΟΣ Νικόλαος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Νικόλαος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ)
ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ Σωτήριος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΚΔ)
ΤΣΙΛΙΒΑΚΗΣ Στέφανος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΚΔ)
ΑΝΘΗΣ Ελευθέριος Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ)
ΝΙΑΦΑΣ Νικόλαος Έφεδρος Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου