Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιστορικό Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων στη Νικιάνα Λευκάδας - Βίντεο Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ


36 esperinos Agioi Pateres
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.Φωτογραφία του Nikos Pentespitis.
Φωτογραφία του Nikos Pentespitis.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.Φωτογραφία του Nikos Pentespitis.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.
Φωτογραφία του Θανάσης Κατωπόδης.

Με την τέλεση πανηγυρικού εσπερινού με αρτοκλασία, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μάη 2017, ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της Μονής των Αγίων Πατέρων, πάνω από τον οικισμό της Νικιάνας, που θα ολοκληρωθούν σήμερα, Κυριακή 28 Μάη, με τον Όρθρο (7.00 π.μ.) και τη Θεία Λειτουργία (8.30 π.μ.), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, και την Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια το Κτιτορικό Μνημόσυνο στις 7.00 το απόγευμα. Το Μοναστήρι θα είναι ανοιχτό για τους προσκυνητές από το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.
3 esperinos Agioi Pateres
Το Μοναστήρι (Ησυχαστήριο), είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πατέρων που πήραν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ.-εξού κατά την παράδοση και το όνομα του οικισμού της Νικιάνας- και ήταν παλιότερα και μέχρι το 1978 που πέθανε και η τελευταία καλόγρια, η Μαρία, το μοναδικό γυναικείο Μοναστήρι που λειτούργησε στο νησί της Λευκάδας, ενώ σήμερα έχει αναβιώσει ως γυναικεία Μονή το επίσης παλιό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου.
4 esperinos Agioi Pateres
Απευθύνοντας κατά τη διάρκεια του εσπερινού εκ μέρους του Ηγουμενοσυμβουλίου λίγα λόγια προς τους προσκυνητές ο π. Παναγιώτης Λάζαρης, αφού ευχαρίστησε ονομαστικά όλα τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας, που βοήθησαν τις προηγούμενες μέρες στον ευπρεπισμό της Μονής, πρόσθεσε:
37 esperinos Agioi Pateres
«Να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που έρχεστε κάθε χρόνο εδώ και συμβάλλετε με τον δικό σας οβολό στην συνέχιση των εργασιών σε αυτή την ιστορική Ιερά Μονή. Φέτος έχουμε βάλλει στόχο να καταφέρουμε κάτι για το ηλεκτρικό ρεύμα. Στοιχίζει περίπου 17 χιλ. ευρώ και έχει γίνει το κύριο μέλημά μας από το 2010 που είμαστε ως επιτροπή. Νομίζουμε ότι έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι… Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να ανταποκριθούν στα κελεύσματα της Ιεράς Μονής μας. Επόμενος επίσης στόχος είναι να φτιαχτεί κι αυτό το κελί όπως έγιναν οι σκέπες, ώστε να μπορεί να μείνει κάποιος αυτές τουλάχιστον τις ημέρες την πανηγύρεως…».
46 esperinos Agioi Pateres
Το ιστορικό της Μονής των Αγίων Πατέρων το έχουμε, σχεδόν, εξαντλήσει με μια σωρεία παλιότερων αναρτήσεων, στις οποίες μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος. Με αυτή όμως την αφορμή θα επικεντρωθούμε σήμερα σε δυο κυρίως σημεία. Στη μεγαλοπρέπεια κάποτε της πανήγυρης, όπου πρόστρεχε πλήθος πιστών και από τα πιο απομακρυσμένα ακόμη χωριά του νησιού της Λευκάδας, καθώς και σε ένα ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, που έλαβε χώρα το 1946 στην περιοχή αυτή, όπως μας τα διηγήθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι πανηγυριώτες που έτυχε είτε να τα ζήσουν είτε να τα έχουν ακούσει από πρώτο χέρι.
47 esperinos Agioi Pateres
Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε με τρεις παλιούς πανηγυριώτες, δυο Καρσάνους (από το χωριό Καρυά) τον Αναστάση Μάλφα, που έκανε παλιότερα τον πραματευτή (όπως μας εκμυστηρεύτηκε είχε τις καλύτερες εντυπώσεις από τον Κολυβιάτη Ξενοφώντα Βρεττό και τη γυναίκα του τη θειά Αμαλία που τους περίμενε πάντα με ένα δίσκο στο χέρι με νερό και το ούζο για το τρατάρισμα), και τον Βασίλη Κακλαμάνη και έναν Μαυροϊννάτη (από τον οικισμό Μαυρογιαννάτα Αλεξάνδρου), τον Γιάννο Μανωλίτση, που είναι παλιάς κοπής και ως εκ τούτου αποδέχεται χωρίς αποστροφές το όνομα του χωριού του. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι της Καρυάς είχε από παλιά στενούς δεσμούς με το Μοναστήρι, αφού οι κάτοικοί του είχαν χωράφια στην περιοχή, ενώ η τελευταία καλόγρια, η Μαρία, που πέθανε στις 7 Δεκέμβρη του 1978 κατάγονταν από την Καρυά.
kalogries_agion_pateron1 
Οι τελευταίες τρεις μοναχές της Μονής των Αγίων Πατέρων. Από αριστερά: Ακακία († 1973), Δέσποινα († 1966) και Μαρία († 1978)
Μας είπαν για τους πανηγυριώτες, που κατέφθαναν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 από τα γύρω χωριά, αλλά και άλλα πιο μακρινά όπως την Εξάνθεια και τα Χορτάτα, από το βράδυ ακόμη της πανήγυρης του γυναικείου Μοναστηριού με τα άλογα και τα μουλάρια τους. Τα αυτοκίνητα ήταν λιγοστά ή δεν υπήρχαν τις εποχές εκείνες. Στη γιορτή της Μονής κοντά 500 αλογομούλαρα γέμιζαν όλη την περιοχή, που ήταν γεμάτη με αμπέλια και λιοστάσια.
49 esperinos Agioi Pateres
Για το μεγάλο πανηγύρι που κράταγε δυο μέρες και γινόταν στο αλώνι δίπλα από τη Μονή. Με ντόπιους οργανοπαίχτες: το Θανάση Βλάχο (Καρανάσο) στο κλαρίνο, τον Γιώργο Μανωλίτση (Κβαλιά) στο λαούτο, τον Βερεστώντα στο τραγούδι, τον Μπουμπούλια στο βιολί, τον Σπύρο Φώλια στο σαντούρι κ.ά. Με τα άλογα έτρεχαν στους γάμους κι όχι στο πανηγύρι των Αγίων Πατέρων (αυτό το είχαμε μπερδεμένο και γι΄ αυτό το ρωτήσαμε). Όπως μας είπε ο Γ. Μανωλίτσης παλιά γρέκιαζε τα πρόβατα στο σημείο αυτό και είχε κοιμηθεί ο ίδιος πολλές φορές στο αλώνι των Αγίων Πατέρων, συμπληρώνοντας ότι «οι Μαυροϊννάτες και οι Κολυβιάτες είχαν όλοι πρόβατα και γίδια».
45 esperinos Agioi Pateres


6 esperinos Agioi Pateres 
Το αλώνι των Αγίων Πατέρων


8 esperinos Agioi Pateres


14 esperinos Agioi Pateres 
Η περιοχή Γιαννουλάτα στους Αγίους Πατέρες 
Φωτογραφία του Nikos Pentespitis.

Φώτο  Ρεπορτάζ    Διονύσιος  Κούρτης  
Βίντεο       Θανάσης    Κατωπόδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου