Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Πανηγύρισε το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Ομώνυμο Νησάκι στα Δέματα στη Λευκάδα- Βίντεο - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ


 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 14 Μάη 2017, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο νησάκι στα Δέματα ή και νησάκι του Σικελιανού, όπως έχει επικρατήσει επίσης να λέγεται λόγω του γεγονότος ότι ο μεγάλος Λευκάδιος ποιητής το είχε χρησιμοποιήσει για ένα διάστημα μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ ως ησυχαστήριο.
24_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
34_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
Αφορμή στάθηκε η διέλευση, σύμφωνα με την παράδοση, του σκηνώματος του Αγίου Νικολάου από το Νησί της Λευκάδας. Ανήμερα της πανήγυρης τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, της οποίας ακολούθησε η περιφορά της εικόνας, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου Ζαμπέλη.
32_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
33_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
Από νωρίς το πρωί βαρκάρηδες από τη Λευκάδα και τον διπλανό οικισμό του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας περνούσαν αφιλοκερδώς με προιάρια και κρις κραφτ, που εκτελούσαν τακτικά δρομολόγια και τα οποία άρχισαν να πληθαίνουν όσο περνούσε η ώρα, τους προσκυνητές στο νησάκι.
36_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
35_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
Κάποιοι προσκυνητές συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου άδραξαν την ευκαιρία για μια βουτιά στα ζεστά νερά της θάλασσας, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των γλάρων που έχουν βρει εδώ καταφύγιο και αισθάνθηκαν σαφώς ενοχλημένοι από την παρουσία τόσων ανθρώπων, ενώ κάποιοι άλλοι επιδόθηκαν συστηματικά στην περισσυλογή κοχυλιών, που περισσεύουν στην περιοχή αυτή, και λίγοι γνώστες στο μάζεμα αρμυρήθρων.
43_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
47_panhgyris_agiou_nikolaou_sta_demata
Είδαμε δια ζώσης γλαροφωλιές, με τα μεγάλα καφετιά με μαύρα στίγματα αυγά (λίγο μεγαλύτερα από αυτά της κότας), ενώ στην διπλανή του ναΐσκου αμμουδιά έχει ξεβρασθεί μια -ακόμη- θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, με έντονα πλέον τα σημάδια της αποσύνθεσης.
 

Χρόνια Πολλά και Ευλογυμένα σε Όλους 

Φώτο   Ρεπορτάζ   Διονύσιος  Κούρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου