Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Δωρεά Μαρινάκη: Μνημείο για τους Πόντιους - Η Συγκίνηση και η Αναφορά στην Μητέρα του - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

Δωρεά Μαρινάκη: Μνημείο για τους Πόντιους - Η συγκίνηση και η αναφορά στην μητέρα του [pics]

Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.

Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.


Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Μώραλης: "Η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται"
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε: "Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στην πόλη μας για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων την οποία και περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, για την απόφαση προκειμένου ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά με αφορμή και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου, καθώς οικογενειακά συνδέεται στενά με το ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την ανακατασκευή της μεγάλης αυτής πλατείας, η οποία πλέον θα το φιλοξενεί.
Η Πλατεία Αλεξάνδρας ήταν ανέκαθεν τοπόσημο για τον Πειραιά και από σήμερα θα κοσμείται επιπλέον με αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που τιμά τον Δήμο του Πειραιά.
Παράλληλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε στην τοποθέτηση του μνημείου στην Πλατεία Αλεξάνδρας δείχνοντας τον σεβασμό του στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και τιμώντας μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους από άλλες πατρίδες.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά, καθώς θέλω από την πλευρά μου να αφιερώσω την όποια προσωπική μου συμβολή στην ανέγερση αυτού του μνημείου, του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, σε έναν άνθρωπο που δεν ζει, αλλά είχα την τιμή να είναι πνευματικός μου πατέρας, τον Οδυσσέα Λαμψίδη, ενός από τους σημαντικότερους Πόντιους βυζαντινολόγους και ιστορικούς του 20ου αιώνα".
Μαρινάκης: Η ποντιακή καταγωγή του
Ο Δωρητής του Μνημείου, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε στην ομιλία του: "Το Ελληνικό Έθνος έχει βαθιές ρίζες στο χώρο και στο χρόνο. Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι - και δικαίως - για τη μακρά ιστορική μας πορεία. Αυτό που συχνά και εμείς οι ίδιοι λησμονούμε είναι ότι αυτή η ιστορική διαδρομή του Έθνους μας ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας.
Η ελευθερία μας, η διατήρηση της ταυτότητάς μας, η προάσπιση των αρχών και των αξιών, των ιδανικών μας, δεν ήταν αυτονόητα. Είχαν ένα βαρύ τίμημα, το οποίο πληρώσαμε πολλές φορές μέσα στους αιώνες.
Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν -ίσως περισσότερο από όλους- το σκληρό αυτό πρόσωπο της Ιστορίας. 353.000 άνθρωποι, 353.000 ψυχές χάθηκαν σε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά.
Από σήμερα, ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θα βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και θα κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και για εμένα. Έχω την τιμή να έλκω την καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου, Ειρήνης, από το γένος των Υψηλαντών.
Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην πανέμορφη, ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας με την απέραντη θέα κοιτάζοντας το γαλάζιο και τον ορίζοντα, μια πλατεία επτά στρεμμάτων, χτισμένη κοντά στα αρχαία τείχη του Πειραιά, την οποία φτιάξαμε από την αρχή και εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια πραγματική όαση που θα χαίρονται καθημερινά οι Πειραιώτες. (Και ας μην ξεχνάμε ότι η Πλατεία Αλεξάνδρας έχει ιστορική σημασία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας όπου ο Θεμιστοκλής ναυπήγησε τον 4ο αιώνα π.Χ. τον Αθηναϊκό στόλο). Από την άλλη πλευρά νιώθω τεράστια συγκίνηση αντικρίζοντας το «ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», το εμβληματικό έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν. Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνον όταν σέβονται και στηρίζονται στην Ιστορία τους μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί.
Αυτό το μνημείο, εδώ, στην καρδιά του Πειραιά, θα υπενθυμίζει στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που θα φτάνουν στον Πειραιά, την τραγωδία της γενοκτονίας, αλλά και την παράδοση και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που επιβίωσε ενωμένος, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει ξανά"

Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου