Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιστορικό Εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας στο Ενετικό Κάστρο της Λευκάδας - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

8_esperinos_Agia_Mavra

11_esperinos_Agia_Mavra

16_esperinos_Agia_Mavra

17_esperinos_Agia_Mavra

2_esperinos_Agia_Mavra
3_esperinos_Agia_Mavra

DSCF3811

DSCF3809
DSCF3814
εσπερινος_αγια_Μαυρα_2
εσπερινος_αγια_Μαυρα_3
εσπερινος_αγια_Μαυρα_4
εσπερινος_αγια_Μαυρα_5εσπερινος_αγια_Μαυρα

Πανηγυρίζει Σήμερα Τετάρτη των Μυροφόρων, 3 Μαΐου 2017, μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας το Εκκλησάκι του Αγίου Τιμοθέου και της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται Μέσα στο Ενετικό Κάστρο της  Λευκάδας.
Χθες το βράδυ τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης  κ. Θεοφίλου και Αρκετών Ιερέων και Σήμερα  Ανήμερα της Πανήγυρης Τελέστηκε στις 7.30 το Πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ στις 7.00 το Απόγευμα θα Τελεστεί Παράκληση.

Λίγα λόγια για το Ιστορικό του Ναού από το σύγγραμμα του Κωνστ. Μαχαιρά «Ναοί και Μοναί της Λευκάδος» (Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών, Αθήναι 1957, σελ. 179):

««Τω 1463 Λεονάρδος ο Γ΄ Τόκκος, δουξ της Λευκάδος είχε συμφωνήσει γάμον μετά της Μελίσσης, θυγατρός του Μιχαήλ Λαζάρου Βούκοβιτς, βασιλέως της Σερβίας και της Ελένης, κόρης του Θωμά Παλαιολόγου, Δεσπότου της Πελοποννήσου. Ο γάμος ούτος έμελε να τελεσθή εν Λευκάδι, διο, η Ελένη ανέλαβε να συνοδεύση την κόρην της Μέλισσαν παρά τω νυμφίω, αλλ΄ ενώ αι δύο αύται δέσποιναι έπλεον εκ Ραγούζης εις Λευκάδα, κατελήφθησαν υπό τοιαύτης τρικυμίας, ώστε εν ταις ώραις του κινδύνου η Ελένη ετάχθη εις την μάρτυρα Αγίαν Μαύραν, το όνομα της οποίας έφερεν από πολλών ήδη ετών η πόλις, εις ην κατηυθύνοντο, επί τη αισία δε αφίξει των, η Ελένη ωκοδόμησεν εντός του φρουρίου Ορθόδοξαν Ναόν, ον αφιέρωσε επ΄ ονόματι της Αγίας Μαύρας, εις ην κατά τον πλουν είχε ταχθή, μεθ΄ ο, κατά παλαιοτάτην τοπικήν παράδοσιν, εδώρησεν εις τον υπό ταύτης ανεγερθέντα Ναόν καλλιτεχνικωτάτην αργυροποίκιλτον εικόνα της Αγίας Μαύρας, στηριζομένην επί ξυλίνου βάθρου, παριστώντος φρούριον…

Στο πέρασμα των αιώνων το εκκλησάκι καταστράφηκε πολλές φορές και ανεγέρθηκε κάθε φορά εκ νέου.»

Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες και τις Εορτάζουσες

Φώτο   Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου