Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Μαζικό και Δυναμικό το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο για την Υγεία στα Γιάννενα - Δυναμική και η Παρουσία της Λευκάδας - Βίντεο Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από τη Λευκάδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Απρίλη στα Γιάννενα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την υγεία που συνδιοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Λευκάδας – Βόνιτσας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας και Άρτας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων, Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων. Συμμετείχαν τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Οικοδόμων κλπ.
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_1
Στο συλλαλητήριο που πήραν μέρος εργάτες και λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, όπως της Ιατρικής, του Φυσικού, Iστορικού, Αρχαιολογικού, Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ συμμετείχε επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που προηγήθηκαν σε μια σειρά εργοστάσια, χώρους δουλειάς, χώρους υγείας κλπ. όπου άνοιξε για τα καλά το ζήτημα του λαϊκού δικαιώματος για την υγεία, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μέρος και να τοποθετούνται για το ζήτημα, αλλά και για την αναγκαιότητα συμμετοχής στην οργάνωση του αγώνα συνολικά ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης.
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_4
Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ αμέσως μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ο οποίος αφού περιέγραψε την κατάσταση στην υγεία που επικρατεί σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, με τα νοσοκομεία των αντίστοιχων περιοχών να υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών, τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια δράσεων, από τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της υγείας στην περιοχή. Έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Πρέβεζα που συμμετείχαν δεκάδες υγειονομικοί, εργάτες, λαός, γιατί η υπόθεση της υγείας δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά πρωτίστως τις λαϊκές οικογένειες».
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_10
Σε άλλο σημείο ο ομιλητής, ανάφερε ότι, «το καπιταλιστικό κέρδος είναι η αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνουν υγειονομικοί, ασθενείς και λαός και αυτό πρέπει να ξεριζωθεί. Το ζήτημα της υγείας είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι ταξική επιλογή η στρατηγική που υλοποιείται χρόνια τώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης, που μπουκώνει με εκατ. ευρώ τους επιχειρηματίες, τους απαλλάσσει από φόρους, την ίδια ώρα που ληστεύει τους παραγωγούς όλου του πλούτου, δηλαδή το λαό. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_7
Ο Χρήστος Βεργίνης, κατέληξε λέγοντας: «Βαδίζουμε στο δρόμο που μπορεί να φαντάζει δύσκολος. Έχει συσσωρευτεί όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτεί εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελος μας. Σε αυτό το δρόμο θα κερδίζουμε δικαιώματα αλλά και θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία. Με πολιτισμό και αθλητισμό σε μια εποχή με ασύλληπτα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα που τώρα καταστρέφονται γιατί δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή, διότι δε αποφέρουν το μέγιστο κέρδος στους καπιταλιστές».
Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, ενώ χαιρέτισαν επίσης ο ο Γιάννης Μπούργος, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας, ο Χριστόφορος Χριστογιάννης, από το σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, o Μάκης Αραβανής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κέρκυρας και ο Γιάννης Ιωαννίδης, από την Ιατρική σχολή Ιωαννίνων.
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_11
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_2
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_3
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_5
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_8
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_9
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_12
πανηπειρωτικο_υγεια_γιαννενα_13 

Φώτο   Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου