Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Την Ιθάκη Προτείνουν οι Times του Λονδίνου για Περιπατητικό Τουρισμό

ithaca

Για να μην πολυ-ψαχνόμαστε, αναφορικά με την επιζητούμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον δικό μας τόπο. Που δεν θα έρθει ποτέ, όσα νέα brand και να κάνουμε, κι όσο άριστα και βραβευμένα ή μη να είναι αυτά (γι΄ αυτό θα επανέλθουμε, ο χρόνος βλέπετε…). Όσο αξιοζήλευτες κι αν είναι οι παραλίες μας. Αν δεν ξεφύγουμε καμιά φορά από το δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα», που έχει κατά γενική ομολογία φάει πια σήμερα τα ψωμιά του, αφού μπορεί να τα βρει κανείς και τα δυο, πιο προσιτά και ίσως πιο οικονομικά, σε πολλά μέρη του πλανήτη μας. Αν δεν καθίσουμε επιτέλους να δούμε πια είναι αυτά τα περίφημα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας – πέρα από τα τετριμμένα παραλίες, προσβασιμότητα, πολυνησιωτικότητα κλπ.
Διαφορετικά μια απ΄ τα ίδια. Θα δεινοπαθούμε κάθε καλοκαίρι στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ντόπιοι και ξένοι. Σε ένα νησί που έχει φτάσει πια στα όρια των αντοχών του -αν δεν τα έχει κιόλας ξεπεράσει- από άποψη των υφιστάμενων υποδομών (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, σκουπίδια, δρόμοι…) κι αδυνατεί πλέον να φιλοξενήσει με επάρκεια όλο κάθε φορά και περισσότερο κόσμο για δυο-δυόμιση μήνες το χρόνο.
Το παρακάτω έχει δημοσιευτεί σε κάμποσες ιστοσελίδες. Δεν ξέρουμε ποιος το πρωτοδημοσίευσε, το πήραμε από το protothema.gr:
«Ανακαλύψτε τους χρυσούς κόλπους και τους αρχαίους θρύλους της Ιθάκης», παρακινεί τους αναγνώστες της η ιστορική βρετανική εφημερίδα.
Την Ιθάκη, την πατρίδα του Οδυσσέα, προτείνουν στους αναγνώστες τους οι Times του Λονδίνου, ως ιδανικό προορισμό για περπάτημα στην φύση.
Ο δημοσιογράφος Tom Chesshyre πέρασε στο δεύτερο μικρότερο νησί των Επτανήσων μερικές ημέρες το περασμένο καλοκαίρι και τώρα διηγείται τις περιπέτειές του σε ένα χορταστικό κείμενο για το νησί, τις ομορφιές και τις δυσκολίες του.
Πέρα από τις καθαρά ταξιδιωτικές πληροφορίες, ο δημοσιογράφος εξιστορείται πώς ο δυνατός ήλιος, η μπύρα δίπλα στη θάλασσα και το να μην έχεις οδηγό μπορεί να αποτελεί την αφορμή για να ζήσεις την… δική σου οδύσσεια, αναζητώντας τα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Τονίζει ακόμα πως το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο, κι έτσι «είναι δύσκολο να το βρουν πολλοί», θεωρώντας το στοιχείο αυτό όμως απολύτως θετικό!
«Είναι η τέλεια βάση για περιπατητικές διακοπές, που ζωντανεύουν μια φιγούρα από την αρχαιότητα που μάλλον ήταν (ή δεν ήταν) ο πιο διάσημος κάτοικος του νησιού. Ο Οδυσσέας, όπως λέει ο Όμηρος στο διάσημο έπος του, άφησε τη γυναίκα του Πηνελόπη, σε ένα αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα νησί, για να πολεμήσει στον Τρωικό Πόλεμο, τον 13ο ή 12ο αιώνα πΧ», γράφουν οι Times.
Περιγράφοντας ακολούθως μια περιπατητική διαδρομή στην καταπράσινη φύση του νησιού, ο Tom Chesshyre αναφέρει: «Το πέτρινο μονοπάτι είναι τριγυρισμένο από ελιές, αγριαχλαδιές (αγραπιδιές τις λένε οι ντόπιοι) και μυρτιές. Η μυρωδιά των βοτάνων γεμίζει τον αέρα και μικρές μπλε πεταλουδίτσες πετούν τριγύρω».
Το κείμενο περιλαμβάνει αναλυτικές περιγραφές της βόρειας Ιθάκης κυρίως, που ο δημοσιογράφος επέλεξε ως βάση για τις διακοπές του. Διαδρομές που δεν απαιτούν πεπειραμένους ορειβάτες, αλλά απλώς ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η φύση και το περιβάλλον. Γραφικά χωριά, είτε δίπλα στη θάλασσα, είτε στο βουνό, παραλίες με σμαραγδένια νερά και κάτασπρα βότσαλα και ο μύθος του Οδυσσέα να πλανάται παντού, είναι τα στοιχεία του νησιού που συγκράτησε ο δημοσιογράφος των Times και που τον κάνουν να συστήνει το ελληνικό νησί ως ιδανικό προορισμό.
Για το άρθρο στους Times κλικάρετε εδώ (Απαιτείται να κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο).
Με την ευκαιρία δείτε εδώ τη νέα υπό διαμόρφωση διαδικτυακή πύλη του Δήμου Ιθάκης για τον Τουρισμό. (Στο στάδιο της διαμόρφωσης μπορούσαν να αποσταλούν σχόλια και προτάσεις καθώς και υλικό -φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης κλπ.- από τους επαγγελματίες). 

Φώτο  Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου