Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Η Παρουσίαση της Πρότασης του Επιμελητηρίου για το Νέο brand της Λευκάδας - Βίντεο - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

9_parousiasi_brand_lefkadas


Η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θεόδωρου Χαλικιά
Η παρουσίαση της πρότασης του Επιμελητηρίου Λευκάδας για το νέο brand του νησιού μας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μάρτη 2017 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, γεγονός που αναδεικνύει, πέρα από την όποια επικοινωνιακή βαρύτητα έδωσε η ίδια η διοίκηση του Επιμελητηρίου στην εκδήλωση αυτή, το μεγάλο πράγματι ενδιαφέρον που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για το θέμα αυτό. Την παρουσίαση έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου σε θέματα τουρισμού κ. Γιάννης Μιχαηλίδης.
3_parousiasi_brand_lefkadas
Σεβόμενοι την θέληση των ιθυνόντων του Επιμελητηρίου να μην δοθεί το brand στη δημοσιότητα, πριν από μια ορισμένη ημερομηνία που εκπνέει σε λίγες μέρες, δεν θα σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή αναλυτικά το προτεινόμενο νέο brand. Θα καταθέσουμε εν καιρώ συνολικά την άποψή μας. Λίγα όμως επεξηγηματικά πράγματα για τους αναγνώστες μας. Ως brand ενός τουριστικού προορισμού -αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα στην άκρως ανταγωνιστική τουριστική αγορά- εννοούμε σε απλά ελληνικά την ονομασία, το σλόγκαν και το συνοδευτικό εικαστικό, τα οποία θα αποκρυσταλλώνουν -αυτό είναι πάντα υποκειμενικό αλλά εμπεριέχει εκ των πραγμάτων τις κατευθυντήριες γραμμές και τα στοιχεία εκείνα που προσδίδει ο καθένας σε αυτό που ονομάζεται «τουριστικό προϊόν» και κατ΄ επέκταση τουριστική ανάπτυξη- ως σύνολο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού μας προϊόντος και θα το διαφοροποιούν από άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Στόχος είναι να παρουσιάζεται με το νέο brand από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενιαία και αποκλειστικά το νησί μας στην τουριστική αγορά. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν ευοδώσει η αξιέπαινη κατά τα άλλα προσπάθεια του Επιμελητηρίου και υιοθετηθεί τελικά η πρότασή του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – Δήμο και Περιφέρεια πρωτίστως.
4_parousiasi_brand_lefkadas
Τώρα το κομμάτι αυτό το βλέπουμε, και φάνηκε επίσης από τις τοποθετήσεις των αιρετών της Τοπικής (Αυτο)διοίκησης, λιγάκι δύσκολο κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι το προτεινόμενο από το Επιμελητήριο brand που παρουσιάστηκε είναι ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν επιδέχεται πλέον περαιτέρω προτάσεων, επεξεργασιών και διορθώσεων. Αυτό είναι κι αν σας αρέσει καλώς, με αυτό πάμε όλοι μαζί! Κάπως έτσι το καταλάβαμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να λέει κάνα δυο φορές: Είναι ένα αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από τεχνοκρατικές διαδικασίες χωρίς την άμεση εμπλοκή τη δική μας.
7_parousiasi_brand_lefkadas
Στο ιστορικό λίγα λόγια: Είχε προηγηθεί στα μέσα Γενάρη του 2016 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Λευκάδας μια συνάντηση εκπροσώπων των τουριστικών φορέων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του brand name της Λευκάδας. Στη συνάντηση είχε συμμετάσχει τότε από την πλευρά του Δήμου ο κ. Γεώργιος Γεωργάκης, με την ιδιότητά του την εποχή εκείνη ως προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λευκάδας. Τι μεσολάβησε κατόπιν δεν γνωρίζουμε. Φαίνεται να υπήρξαν στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιες συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής (Αυτο)διοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού. Σε τελική ανάλυση όμως το Επιμελητήριο Λευκάδας προχώρησε στη συνέχεια μόνο του, αναθέτοντας στον κ. Μιχαηλίδη και μια επιτροπή εργασίας τις τελικές διαδικασίες για την αποτύπωση του νέου brand που τελικά παρουσιάστηκε. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν οι: Καββαδάς Άγγελος, πρώην μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Σπύρος Μικρώνης, Tour Operator, Ρομίνα Θερμού, Hotelmanager, Ρεκατσίνας Γιάννης, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Κατωπόδης Παναγιώτης, Αρχιτέκτων και ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων και Κατσιγιάννης Αλέξανδρος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων.
6_parousiasi_brand_lefkadas
Τώρα με την ροή του γραψίματος δεν θα αποφύγουμε -παρότι υποσχεθήκαμε στην αρχή να μην το κάνουμε- να μην πούμε δυο λόγια για κείνο τον «μαγικό» αριθμό, το 24, ο οποίος συνοδεύει και ολοκληρώνει το σλόγκαν του νέου brand, και που τον βλέπουμε όλο αυτό τον καιρό σαν «δαμόκλειο σπάθη». Μήπως δηλαδή τελικά εκληφθεί ως 24 ώρες ξεσάλωμα σε μια περιοχή που ενδείκνυται και έχει καθιερωθεί κυρίως ως ήσυχος οικογενειακός προορισμός και ο οποίος ταλανίζεται έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια από εκτεταμένα φαινόμενα ηχορύπανσης κλπ. Καλώς πιστεύουμε ότι δίνεται έμφαση στο νησιωτικό σύμπλεγμα, που είναι σίγουρα ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, οι ανιστόρητες όμως (κόντρα στην τοπική παράδοση και την τοπική ιστοριογραφία) και παντελώς αυθαίρετες ερμηνείες και συνδέσεις του αριθμού αυτού που επιχειρήθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης μας άφησαν πραγματικά άφωνους.
1_parousiasi_brand_lefkadas
Ακούσαμε ένα σωρό πράγματα, μέχρι και για τα 24 γράμματα της αλφαβήτας (αφού ο χρόνος «έφαγε» τα τρία-τέσσερα ακόμη) και πολλά άλλα… Ό,τι είχε ο καθένας στο μυαλό του. Γιατί όχι και τα 24 κουδούνια που είχε στο κοπάδι του στους Σκάρους ο μπάρμπα Λάκης, όταν ξεπέρασε τα 500 ζωντανά! Αν ο λόγος του αριθμού ήταν αποκλειστικά και μόνο μια ενδεχόμενη μελλοντική κατοχύρωση του λογότυπου ως εμπορικό σήμα κατατεθέν (trademark) -κάτι που άφησε να εννοηθεί ο κ. Μιχαηλίδης σε μια αποστροφή του λόγου του- θα έπρεπε να ειπωθεί ευθέως. Θα μπορούσε να είναι και οποιοσδήποτε άλλος αριθμός, κι όχι να προσπαθούμε να βρούμε ευφάνταστες ερμηνείες.
5_parousiasi_brand_lefkadas
Τέλος, θεωρούμε παντελώς άπρεπη την διακοπή από την συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Σωτηρία Γαζή-Παρασκευά (η ίδια είναι και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας) της ομιλίας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Χαλικιά (του οικοδεσπότη δηλαδή στην ουσία της βραδιάς), κι ενώ αυτός μιλούσε από το βήμα και αναφέρονταν στις πολιτικές της γερμανικής εταιρείας Fraport, στην οποία παραχωρήθηκαν (= ξεπουλήθηκαν) τα 14 πιο κερδοφόρα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, μεταξύ αυτών και του Ακτίου που σχετίζεται με το νησί μας. Η διακοπή έγινε με το σκεπτικό ότι «εδώ το θέμα δεν είναι πολιτικό»! Η κ. Γαζή-Παρασκευά φαίνεται να έχει μια ιδιάζουσα αντίληψη -έχει φανεί και στο δημοτικό συμβούλιο- για το εστί πολιτική! Ο Τουρισμός όμως, η όποια τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, του δικού μας τόπου εν προκειμένω, είναι ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ, άμεσα συναρτώμενο και εξαρτώμενο από τις πολιτικές που ασκούνται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Σίγουρα το ξεπούλημα του αεροδρομίου -θα φανεί σε βάθος χρόνου- δεν θα τον αφήσει ανεπηρέαστο.
2_parousiasi_brand_lefkadas
Η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Χαλικιά ήταν η ακόλουθη:
«Ακούσαμε πάρα πολλά και νομίζω ότι οι τελευταίες ερωτήσεις ανέδειξαν κάποια πράγματα που καλά είναι να τα σχολιάσουμε και να τα δούμε, πριν πάρουμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές.
Έχω σημειώσει κάποια πράγματα από την παρουσίαση και συγχωρείστε με αν δεν είναι με μια σειρά. Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Είπε ο κ. Μιχαηλίδης στο τέλος για το σήμα που χρησιμοποιεί η Fraport. Το «We make it happen». Εγώ θα πρέπει να πω το εξής, ότι η ιστορία με την Fraport -είναι σημερινό γιατί αφορά τον τουρισμό- είναι μια ιστορία που εμείς στην Περιφέρεια την είχαμε πολεμήσει και συνεχίζουμε να την πολεμάμε σαν ένα ξεπούλημα το οποίο δεν θα φέρει κανένα κέρδος, όχι μονάχα στον Τουρισμό αλλά γενικά στην χώρα. Αυτό αποδείχτηκε πολύ γρήγορα. 300 εκατομμύρια ζητάει από φτωχευμένες ελληνικές τράπεζες. Είναι ήδη πτωχευμένη. Μπήκε στον «Καλλικράτη» με απαίτηση των Γερμανών για να σωθεί από την χρεωκοπία μια γερμανική κρατική επιχείρηση που έχει παντού προβλήματα. Δεν έχει δώσει ακόμη καμία χρηματοδότηση και πριν από λίγους μήνες, βρισκόμενοι σε ένα περιφερειακό συνέδριο, μάθαμε ότι δρομολογούνταν μια απαλλοτρίωση τετρακοσίων στρεμμάτων στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς – το θέσαμε μαζί με τον Δήμαρχο και στον κ. Πιτσιόρλα όταν είχε έρθει εδώ το θέμα. Το πήραν πολύ γρήγορα πίσω λόγω της μεγάλης κατακραυγής, αλλά εδώ να σας πω για τι ήταν αυτό και ποιος ήταν ο σκοπός.
(Στο σημείο αυτό γίνεται η διακοπή από την κ. Σωτηρία Γαζή-Παρασκευά που διηύθυνε τη συζήτηση και ακολούθησε ο διάλογος:
– Συγνώμη λίγο, κύριε Αντιεριφερειάρχα συγνώμη, εδώ το θέμα δεν είναι πολιτικό.
– Όχι… μιλάμε για τον τουρισμό και όποιος είναι εδώ, σας παρακαλώ…
– Για το band μιλάμε. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πολιτική διαμάχη αυτή τη στιγμή εδώ πέρα.
– Που την είδατε την πολιτική διαμάχη.
– Μιλάτε πολιτικά αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να τοποθετηθείτε πάνω στο brand και επάνω σε αυτό που γίνεται σήμερα και στην προσπάθεια που έκανε το Επιμελητήριο.
-Δεν τοποθετούμε καθόλου πολιτικά και λέω το εξής.)
Ο σκοπός των τετρακοσίων στρεμμάτων ήταν να γίνουν μεγάλες εγκαταστάσεις μέσα, όπου καταλαβαίνετε θα ήταν γερμανικές. Γερμανικό το αεροδρόμιο, γερμανική η εταιρεία που θα τα φέρνει, σε γερμανικά ξενοδοχεία που θα πληρώνονταν στη Γερμανία κι έξω θα έπιανε ένα σουβλάκι. Ενδιαφέρει όλους εδώ πέρα που ασχολούνται με τον τουρισμό. Τελειώνω λοιπόν απλώς το είπα γιατί χρησιμοποιεί το ίδιο brand.
Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε σήμερα. Η ερώτηση που έκανα στην αρχή στον κ. Μιχαηλίδη δεν ήταν άσχετη. Στο άρθρο 186Δ/19 του «Καλλικράτη» αναφέρεται ότι «Η κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και τους δήμους της περιφέρειας» είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια. Και βέβαια αυτό οριοθετείται από τις σχετικές διατάξεις των νόμων. Αυτό το λέω γιατί σίγουρα η προσπάθεια που κάνει το Επιμελητήριο είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και σίγουρα χρειάζεται. Αλλά πιστεύω ότι -αυτό που είπα στην αρχή- η συνεργασία όλων των φορέων δεν ήταν απλώς να καλεστούμε για να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση ενός brand που είχε ήδη αποφασιστεί και είχε δρομολογηθεί από το Επιμελητήριο. Νομίζω θα έπρεπε, από τη στιγμή που είμαστε εμείς οι κύριοι αρμόδιοι, που μπορούμε να προχωρήσουμε ένα brand name που αφορά τον Τουρισμό – προσέξτε γι΄ αυτό έκανα πριν την αντιδιαστολή, δεν είναι να βγάλουμε ένα brand name οι κρασοπαραγωγοί π.χ. και να το βάλουν στα μπουκάλια ότι έχουμε καλό βέρτζαμο ή οτιδήποτε, αλλά μιλάμε για το brand name μιας Περιφερειακής Ενότητας, που αφορά όλους μαζί.
Τέλος πάντων, νομίζω ότι δεν έχω κάτι που με φρενάρει στο συγκεκριμένο. Τα έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο και η παραχώρηση σήμερα της αίθουσας το δείχνει αυτό – όχι μονάχα αυτό, άλλωστε θα το κάναμε στον οποιοδήποτε. Αρκεί η συνεργασία και η παραπέρα προώθηση του θέματος να γίνει με αλληλοκατανόηση. Να δεχτούν ο αρμόδιοι και ο κ. Μιχαηλίδης τις δικές μας αιτιάσεις πάνω σε αυτό. Ήδη ακούστηκαν κάποια πράγματα για την ορεινή Λευκάδα ή κάποια άλλα πράγματα. Δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή αυτό είναι κάτι που θα πάει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ή επιδέχεται κάποιες διορθώσεις, ακόμη και για το χρωματισμό και για τον τρόπο που φαίνεται το άσπρο μέσα.
Αυτά όλα δείξανε ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη συζήτηση γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να δώσουν τα φώτα τους. Άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να ξέρουν καλύτερα κάποια τοπικά πράγματα. Ξέρω ότι σίγουρα είναι μια εξαιρετική δουλειά από έναν άνθρωπο που ξέρει το αντικείμενο, αλλά νομίζω ότι σε έναν τόπο παίζουν ρόλο και οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία και ένας ακόμη απλός πολίτης μπορεί να δώσει πολύ εξαιρετικές ιδέες πάνε σε αυτό.
Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε, θα συνεργαστούμε σε αυτό. Το λέω όμως εξαρχής -νομίζω μπορεί να μιλήσει και ο πρόεδρος πάνω σε αυτό- υπήρχε στην αρχή μία παραγκώνιση, η οποία δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Όχι παραγκώνιση, ήταν έτσι κάτι που εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει. Το αποσιωπώ όμως και πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνει την κάνει για το καλό, για την Λευκάδα. Την κάνει για να προχωρήσουν τα πράγματα. Έχω μιλήσει με τον Δήμαρχο που δεν είναι σήμερα εδώ. Με μια προϋπόθεση βέβαια ότι όλα αυτά θα μπουν κάτω, θα τα εξετάσουμε για να δούμε και εμείς τι μπορούμε να συνεισφέρουμε. Πως μπορούμε να διαμορφώσουμε και πως μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα.
Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και θα ακολουθηθεί θα πρέπει να γίνει με ένα βασανιστικό τρόπο. Θα πρέπει να το ψάξουμε πάρα πολύ. Γιατί πιστεύω ότι και στην περίπτωση των Ιωαννίνων που βγήκε αυτό το brand name, το οποίο αργότερα ήταν αποτυχημένο, σε μια αντίστοιχη συγκέντρωση που έκαναν εκεί κάποιοι θα ήταν ενθουσιασμένοι. Γιατί αν δεν ήταν δεν θα το είχαν περάσει. Πολλές φορές μια απλή παρουσίαση από την πραγματικότητα μπορεί να απέχει πάρα πολύ. Γι΄ αυτό θα πρέπει να το δούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και να το ψάξουμε πάρα πολύ καλά. Θα είμαστε λοιπόν κοντά, θα βοηθήσουμε, σε συνεργασία όπως πάντα, και ελπίζω ότι θα βγει βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει τον τουρισμό στη Λευκάδα». 

Φώτο   Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου