Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Διαπραγματεύσεις... στην Κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα Ενεργειακά

 Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά

Ενισχύεται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες και διευρύνεται το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Στο... μενού τα ενεργειακά, κάτι που "βάζει" στο αεροπλάνο τον Γιώργο Σταθάκη.

Μετά τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά που βρίσκονται από χθες στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης, προστίθενται πλέον και τα ενεργειακά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα το βράδυ που άνοιξε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δεν έχουν συζητηθεί τα ενεργειακά και οι πρώτες διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν αύριο με τη συμμετοχή και του Γιώργου Σταθάκη.
 
Τα έξι σημεία του Σταθάκη
Ο κ. Σταθάκης, στο Βερολίνο, συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, όπου σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:
- την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
- την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
- τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
- τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
- την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ
Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου