Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Guardian: “Η Κακοκαιρία στην Ελλάδα Θέτει τους Πρόσφυγες σε Κίνδυνο και Βάζει Φωτιά στην Κυβέρνηση”

Guardian:  “Η κακοκαιρία στην Ελλάδα θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο και βάζει φωτιά στην κυβέρνηση”
 
- Για “σοκαριστικές φωτογραφίες” από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που κάνουν τον γύρο του κόσμου μιλά ο Guardian
- “Σε δεινή θέση η κυβέρνηση, που δεν προετοιμάστηκε καλά” αναφέρει η βρετανική εφημερίδα
- Ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Με εκτενέστατο κείμενό του, ο βρετανικός Guardian περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, κάνοντας πάντως αναφορά και στις σοβαρότατες ευθύνες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει κριτική στις ελληνικές αρχές για τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες έχει αφήσει τους πρόσφυγες.  Εκατοντάδες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πολικές θερμοκρασίες σε σκηνές σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας έντονη κριτική και βάζοντας την κυβέρνηση σε θέση άμυνας.
Σε μια αντιπαράθεση στη βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε πως οι παγιδευμένοι στη χώρα πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω του κρύου και της χιονόπτωσης.
“Η κατάσταση στα hot spots είναι κάκιστη” είπε. “Οι συνθήκες στα νησιά είναι πολύ κακή.” Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει κριτική για τις συγκεκριμένες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, που θέτουν τους πρόσφυγες σε κίνδυνο ασφάλειας και υγείας. Οι εικόνες από τις σκηνές πνιγμένες στο χιόνι στη Μόρια της Λέσβου έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση – και ντροπή για τον Μουζάλα, που μόλις λίγες μέρες πριν επέμενε πως εξαιτίας της προετοιμασίας της κυβέρνησης κανείς από τους πρόσφυγες δεν θα βρισκόταν ανυπεράσπιστος στο κρύο.
Οι αναφορές κάνουν λόγο για αρρώστιες μεταξύ των ηλικιωμένων αλλά και των ευπαθών ομάδων των προσφύγων, με τους οργανισμούς να αποδίδουν τα κρούσματα πνευμονίας και γρίπης στα ανεπαρκέστατα καταλύματα.
Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν προχώρησε σε αυστηρή επίπληξη. “Η στήριξη είναι ανεπαρκής” σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι... Η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών”.

Οι θερμοκρασίες στη Λέσβο, φτάνουν μέχρι και τους -5 βαθμούς κελσίου, με τις τοπικές αρχές να παλεύουν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, με τον αριθμό των προσφύγων να ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές τους.
Στην Αττική, την περιοχή γύρω από την Αθήνα – όπου γίνονται προσπάθειες άνθρωποι να στεγαστούν σε μισθωμένα διαμερίσματα – καταγράφηκαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός με τα αρχαία μνημεία να καλύπτονται από το χιόνι. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη.

Την περασμένη Πέμπτη, η πτήση με την οποία ο Μουζάλας κατευθυνόταν προς τη Λέσβο, όπου βρίσκεται η οργάνωση προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται της προσπάθειας μετεγκατάστασης των προσφύγων σε ξενοδοχεία, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω της κακοκαιρίας.
“Γίνονται προσπάθειες ο κόσμος να μετεγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό σε ξενοδοχεία” λέει στον Guardian, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός. “Δεν έχω ξαναδεί τόσο χιόνι. Η παροχή ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Υπάρχουν κάτοικοι των χωριών που είναι απομονωμένοι, χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή πόσιμο νερό. Είναι δύσκολο για όλους”.
Περίπου 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται πως βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων. Περίπου 10.000 από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.

Παρότι ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί δραστικά φέτος από την ώρα που ξεκίνησαν οι θαλάσσιες περιπολίες, περισσότεροι από 180 χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο.
Οι διεθνείς οργανισμοί πάντως αναφέρουν ότι οι σοκαριστικές φωτογραφίες αναδεικνύουν την απάνθρωπη ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.”


ΠΗΓΗ: Guardian

Φώτο   Επιμέλεια   Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου