Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Μια Νέα Καυστική και Πρωτότυπη Διαμαρτυρία από τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό και Αθλητικό Σύλλογο (ΠΕΑΣ) Κατούνας Λευκάδας για την Υποβάθμιση της Περιοχής τους - Πλούσιο Φώτο Ρεπορτάζ

1_diamartyria_peas


Ένα καραβάκι κι ένα Πρωτοχρονιάτικο «Δέντρο Ευχών και Απευχών» στην ευθεία του Οικισμού της Λυγιάς
Με πρωτότυπο τρόπο εκφράζει και πάλι τις διαμαρτυρίες του για την πλήρη εγκατάλειψη των οικισμών Κατούνας-Λυγιάς, μετά την πρόσφατη αιχμηρή του ανακοίνωση με τις οργουελικές αναφορές και τα πανό και με αφορμή τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος (ΠΕΑΣ) Κατούνας.
12_diamartyria_peas
Αυτή τη φορά με ένα «Δέντρο Ευχών» (Άγιε Βασίλη φέρε…) και ένα «Δέντρο Απευχών» (Άγιε Βασίλη μη φέρεις…), που στήθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εν είδει πλακάτ στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού στην ευθεία του οικισμού της Λυγιάς. Εκτός αυτού ένα φωταγωγημένο καραβάκι, με τις ευχές και τις απευχές, έχει στηθεί στην είσοδο του χωριού από τη μεριά της πόλης της Λευκάδας, όπου η ισοτιμία και ο σεβασμός είναι, μεταξύ άλλων, ζητούμενα.
5_diamartyria_peas
Αποδέκτες των παραπόνων τόσο η τοπική, ιδιαίτερα ο καθ΄ ύλην αρμόδιος σε πολλά θέματα Δήμος Λευκάδας, όσο και η κεντρική διοίκηση.
Τα προβλήματα που άπτονται της τοπικής διοίκησης είναι αυτά που ταλανίζουν για πολλά χρόνια τώρα τον οικισμό (ήμουνα νιος και γέρασα…), όπως π.χ. το σχέδιο πόλης, η αποχέτευση και ο βιολογικός, το τοξικό νέφος που εκπέμπει κάθε τόσο και λιγάκι η κοντινή χωματερή, η διευθέτηση του λιμανιού, η αύξηση των δημοτικών τελών, η καθαριότητα και οι κάδοι, τα σκουπίδια, το Δημοτικό της Κατούνας, ο αθλητικός χώρος κ.ά.
14_diamartyria_peas
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχέτευση των παραλιακών οικισμών Νικιάνας-Λυγιάς και η σύνδεσή της με τον βιολογικό της πόλης της Λευκάδας έχει βαλτώσει, κι ας έχουν θαφτεί εδώ και χρόνια κάποια εκατομμύρια ευρώ στο έδαφος με την κατασκευή ενός μέρους του αποχετευτικού δικτύου. Το παράδοξο όμως είναι ότι δεν βρίσκεται καν στις προτεραιότητες της σημερινής δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τα λεγόμενα τουλάχιστον του Δημάρχου σε πρόσφατη ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θωμά Καββαδά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ή μάλλον για να ακριβολογούμε βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτεραιοτήτων, με πρώτη να έρχεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου βιολογικού και δεύτερη η αλλαγή του αποδέκτη των επεξεργασµένων λυµάτων … αν και όποτε υπάρξουν χρήματα.
19_diamartyria_peas
Τα προβλήματα που άπτονται της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης δηλαδή, είναι αυτά που, κι εδώ, ταλανίζουν για μια οκταετία τουλάχιστον ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως το Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό, ο ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούνταν), αλλά και η νέα απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη αντιληπτά αλλά ισχύουν ήδη από την 1η Γενάρη, όπως η αύξηση κατά 5% σε κάθε λογαριασμό των καθαρών τιμολογίων της σταθερής τηλεφωνίας, η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο), οι ανατιμήσεις στον καφέ και στα τσιγάρα, το τέλος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κ.ά. Χαρακτηριστικό μάλιστα της γενικευμένης πλέον φοροληστείας σε μισθούς, συντάξεις και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι αυτό που αναγράφεται σε ένα από τα αναρτημένα πλακάτ: «Φόρος και στο σανό…».

 
 

Φώτο  Ρεπορτάζ   Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου