Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Μετά Σαράντα Έξι Ίσως Χρόνια Ένα Νέο Ξένο Μυθιστόρημα με Φόντο την Λευκάδα

rachel-swim

Κυκλοφορεί σε λίγες βδομάδες το «Hostie – All at Sea in the Ionian» του Frank Melling
Η ηρωίδα του βιβλίου Rachel Lamb … ένα φανταστικό πρόσωπο
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που γράφτηκε από κάποιον ξένο συγγραφέα ένα βιβλίο με φόντο τη Λευκάδα. Αυτό που θυμόμαστε ήταν το μυθιστόρημα του Βρετανού Ίνες Χάμοντ (Innes Hammond) με τίτλο «Ο άνθρωπος της Λευκάδας» (Τίτλος της πρωτοτύπου εκδόσεως: LEVKAS MAN). Ο συγγραφέας αυτός, που πέθανε το 1998, είχε γράψει 30 διεθνή μπεστ σέλερ, εκ των οποίων κάποια γυρίστηκαν μάλιστα σε ταινίες. Έχουμε ακόμη στη βιβλιοθήκη μας το βιβλίο ως έκδοση βιβλίου τσέπης, με το πολύ γνωστό στους παλιότερους σήμα ΒΙΠΕΡ που εισήγαγε στην Ελλάδα ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος (Πάπυρος Πρεςς ΕΠΕ). Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και επανεκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις «Γκοβόστη».
frank-melling 
Ο Άγγλος συγγραφέας του βιβλίου Frank Melling
Μετά από 46 ολόκληρα χρόνια έρχεται τώρα ένα άλλος Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Frank Melling αυτή τη φορά, για να επαναφέρει τη Λευκάδα στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο «Hostie – All at Sea in the Ionian», που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε έξι περίπου βδομάδες. Η μη γνώση σε ικανοποιητικό βαθμό της αγγλικής γλώσσας μας αποθάρρυνε από το να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε στην υπόθεση του βιβλίου. Ίσως επανέλθουμε με «έξωθεν βοήθεια», όπως το έχουμε κάνει εξάλλου και άλλες φορές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μας γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας, το υλικό για το νέο του βιβλίο δεν βασίζεται απλά και μόνο στην έρευνα αλλά έχει επισκεφτεί ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του με ιστιοπλοϊκό την περιοχή και η αγάπη τους για τον τόπο και τους ανθρώπους του αντανακλάται στο βιβλίο ενώ οι προσωπικές τους εμπειρίες του προσάπτουν την απαραίτητη αυθεντικότητα. Η σύλληψη της ιδέας ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έπλεε με το σκάφος του από το Cap Ducato προς στο βόρειο άκρο της Λευκάδας. Δεν ήθελε, λέει ο συγγραφέας, να γράψει ένα καθαρά τουριστικό βιβλίο αλλά να αναδείξει την ομορφιά της Λευκάδας και της ιστιοπλοΐας μέσα από μια ιστορία. Με τα μάτια μιας γυναίκας που δεν είχε επισκεφτεί ποτέ πριν τη Λευκάδα.
rachel-modified
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της μετάβασης της 22χρονης Rachel Lamb από μια αφελή και κάπως ανώριμη φοιτήτρια σε μια ώριμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα που ερωτεύεται βαθιά τη Λευκάδα και την ιστιοπλοΐα στο Ιόνιο.
Μετά από μια σειρά αδιέξοδες θέσεις εργασίας και μια σύντομη σχέση με έναν άνδρα η Rachel αναλαμβάνει τη θέση ως Hostie σε μια ιστιοπλοϊκή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, στο φανταστικό νησί Tychos, στο δυτικό άκρο του Ιονίου απέναντι από το Cap Ducato. Η Rachel μεγαλώνει σημαντικά στην Ελλάδα. Γίνεται ένας καλός ναυτικός, ένας εξαιρετικός Hostie, και συναντά ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από τρομοκρατημένους πελάτες που πανικοβάλλονται σε μια καταιγίδα μέχρι ένα δισεκατομμυριούχο με Superyacht. Θα έχει μια σειρά από περιπέτειες, που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και οι περιγραφές των οποίων έχουν γίνει από επαγγελματίες ναύτες, αλλά με μυθοπλαστικές παρεμβολές του συγγραφέα για χάρη της ιστορίας. Στο βιβλίο υπάρχει γέλιο, πραγματική συγκίνηση, τρυφερότητα. Αλλά και η αγάπη και η απόλαυση της ιστιοπλοΐας στην πιο όμορφη περιοχή του κόσμου. Τελικά, μετά από μερικές λανθασμένες εκκινήσεις, η Rachel θα ερωτευθεί βαθιά τον Λουκά. Θα γίνει μια εντελώς διαφορετική γυναίκα που κινείται πλέον με επιτυχία στο επόμενο στάδιο της νέας της ζωής.
1
Ο συγγραφέας καταλήγει ότι είναι στις προθέσεις του μετά την έκδοση του βιβλίου, που θα είναι διαθέσιμο από την 1 Μάρτη του 2017 στη σελίδα www.frankmelling.com, να μιλήσει με παραγωγούς για το ενδεχόμενο μιας ταινίας. Προσθέτει επίσης ότι αναζητεί κάποιον που θα είχε τη δυνατότητα να διακινήσει για τους τουρίστες το βιβλίο στα καταστήματα της Λευκάδας και της γύρω περιοχής. Προκαταλαμβάνει τέλος λέγοντας ότι η ηρωίδα του βιβλίου Rachel Lamb, φωτογραφίες της οποίας επισυνάπτονται, είναι ένα φανταστικό και εν μέρει ψηφιακό πρόσωπο … και ως εκ τούτου δεν υπάρχει εκτός βιβλίου.

Φώτο   Ρεπορτάζ    Διονύσιος   Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου