Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Η Κατασκευή Μιας Πέτρινης Εξωτερικής Σκάλας στο Χωριό Καρυώτη το Έτος 1863 - Φώτο Ρεπορτάζ

κτισμα_παλια_πετρινη_σκαλα
Το σπίτι με την πέτρινη σκάλα πριν την ανακαίνισή του
Του Γιάννη Θεριανού
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1863 στου Καρυώτη, σε περιοχή λεγόμενη «Δραγατσούλα» ή «Λιτροβειά» σήμερα, ο Αναστάσιος Χόρτης του ποτέ Σπυρίδωνα, τεχνίτης πέτρας, από το χωριό Χορτάτα, ξεκινά με εντολή των ιδιοκτητών του νεοανεγειρόμενου κτίσματος Θεοδοσίου Σούντια του ποτέ Πέτρου και Δημητρίου Σούντια του ποτέ Αγγέλου, υπό την καθοδήγηση του μηχανικού Άγγελου Σικελιανού, να χτίσει μια πέτρινη εξωτερική σκάλα με χρόνο παράδοσης μέχρι τις 15 του προσεχούς μήνα Νοεμβρίου.
πετρινη_σκαλα 
Σημερινή άποψη της σκάλας
Το συμφωνητικό όριζε ότι η πέτρινη σκάλα θα είχε 14 σκαλιά, με 4 ενετικά πόδια μήκος το καθένα. Ακόμη ότι αυτά θα ήταν καλά πελεκημένα, κυκλικά μπροστά και με τρύπες στο εξωτερικό τους μέρος για τα σίδερα της σκάλας (κάγκελο). Επίσης ότι το κατάστρωμα (πλατύσκαλο) της σκάλας θα ήταν στρωμένο από τετραγωνισμένες πελεκημένες πέτρες.
κτισμα_ανακαινισμενο_πετρινη_σκαλα 
Το ανακαινισμένο σήμερα κτίσμα με την σκάλα
Οι πέτρες αυτές θα ερχόταν από το Μεγανήσι στον Άγιο Παντελεήμονα με μέριμνα και έξοδα του τεχνίτη, ενώ από τον Άγιο Παντελεήμονα στην οικοδομή τα έξοδα θα βάραιναν τους ιδιοκτήτες.
Η αμοιβή για την κατασκευή της πέτρινης σκάλας ήταν 43 τάλιρα αυστριακά, τα οποία θα δινόταν σε τρεις δόσεις.
πετρινη_σκαλα_3 
Εσοχή για την τοποθέτηση κάγκελων
Σήμερα το κτίριο αυτό έχει ανακαινιστεί και η σκάλα σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος της.
πετρινη_σκαλα_2 
Σημερινή άποψη της σκάλας
Το πλατύσκαλο, που στην αρχική του μορφή στεκόταν πάνω σε μια τοξωτή καμάρα, έχει αντικατασταθεί από μπετό.
Πηγή: ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Λευκάδας, Συμφωνητικό της 19ης Σεπτεμβρίου 1863 του συμβολαιογράφου Πέτρου Κατωπόδη, αριθμός συμβολαίου 1148.

Αφιερώνω  την Ανάρτηση Αυτή στους Αείμνηστους Μαστόρους τους Αδερφούς της Γιαγιάς μου Αγλαΐας τους Αδερφούς Ασπρογέρακα τους Γνωστούς Μητσιλαίους.

Φώτο   Επιμέλεια   Διονύσιος  Κούρτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου